Dostupni linkovi

Predsednik Ukrajine razgovarao sa Bidenom o krizi sa Rusijom


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je 27. januara da je imao dug razgovor sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenom o zajedničkim akcijama u vezi sa deeskalacijom krize sa Rusijom.

"Razgovarali smo o nedavnim diplomatskim naporima na deeskalaciji i dogovorili zajedničke akcije za budućnost. Zahvalio sam predsedniku Bidenu na tekućoj vojnoj pomoći. Razgovaralo se i o mogućnostima finansijske podrške Ukrajini", naveo je Zelenski na Twitteru.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika, prema zapadnim obaveštajnim podacima, u blizini granice s Ukrajinom i održava niz vojnih vežbi na kopnu i na moru, što je izazvalo zabrinutost da se možda priprema za upad u zemlju nakon što je 2014. godine ilegalno pripojila Krim od Ukrajine.

Moskva takođe podržava separatističke borce u ratu na istoku Ukrajine koji je od aprila 2014. odneo više od 13.200 života.

Kremlj, koji negira da planira napad na Ukrajinu, saopštio je da NATO vidi kao bezbednosnu pretnju i zahteva pravne garancije da se zapadna vojna alijansa neće dalje širiti na istok, uključujući i susednu Ukrajinu.

SAD su odbile zahtev Rusije, ali su ponudile ono što su nazvali "ozbiljan diplomatski put" za rešavanje žestoke konfrontacije između Moskve i Zapada.

XS
SM
MD
LG