Dostupni linkovi

Među zarobljenicima za razmenu Britanci i političar Medvedčuk


Uhapšeni Putinov saveznik predlaže zamjenu zarobljenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Medvedčuk u videu koji su objavile ukrajinske vlasti

Ukrajina je 18. aprila emitovala snimak na kojem se navodno vidi Viktor Medvedčuk, uhapšeni proruski tajkun i saveznik predsednika Vladimira Putina, prenosi AFP.

On na snimku, čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa ne može potvrditi, traži da bude pušten, u zamenu za evakuaciju civila i ukrajinskih trupa iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja.

Mariupolj je postao simbol neočekivano žestokog otpora Ukrajine otkako su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara.

"Želim da zamolim predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da me razmene za ukrajinske branioce i stanovnike Mariupolja", rekao je Medvedčuk na snimku kojeg su objavile službe bezbednosti Kijeva, u crnoj odeći i gledajući direktno u kameru.

Medvedčuk, koji je nakon ruske invazije pobegao iz kućnog pritvora u Ukrajini i priveden prošle nedelje, rekao je da trupe i stanovnici Mariupolja "nemaju mogućnost bezbednog izlaska kroz humanitarne koridore".

Medvedčuk je političar i jedan od najbogatijih ljudi Ukrajine. Pre rata, 2021. godine, optužen je za izdaju i pokušaj finansiranja terorizma. Optužbe je negirao i nazvao ih politički motivisanim.

Poznat je po bliskim vezama sa Putinom, a ranije je izjavljivao da je ruski predsednik kum njegovoj najmlađoj ćerki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 12. aprila, nakon hapšenja Medvedčuka predložio da on bude razmenjen sa ratnim zarobljenicima koje drže ruske snage. Kremlj je tada odbacio taj predlog.

Ruska državna televizija objavila snimak dvojice zarobljenika

Ruska državna televizija je 18. aprila emitovala video snimak na kojem su, kako se navodi, "Britanci" koji su zarobljeni dok su se borili na ukrajinskoj strani. Zahteva se da britanski premijer Boris Džonson da pregovara o njihovom oslobađanju.

Dvojica muškaraca, prikazana na snimku, zatražila su da budu razmenjena za proruskog političara Viktora Medvedčuka kojeg drže ukrajinske vlasti.

Rojters piše da je nejasno koliko su dvojica muškaraca, koji su predstavljeni kao Šon Piner i Ejden Aslin, mogli slobodno da govore. Navodi se da su se obojica borili na ukrajinskoj strani u Mariupolju, koji je sada skoro u potpunosti pod ruskom kontrolom.

Oni su se u video snimku obraćali odvojeno, na engleskom jeziku. Snimak je emitovan na državnom TV kanalu Rusija 24.

Njih dvojica su zamolila britanskog premijera Borisa Džonsona da im pomogne da ih vrate kući.

Oglasile se porodice Britanaca

U saopštenju objavljenom preko britanskog ministarstva spoljnih poslova, Pinerova porodica je navela da dvojicu Britanaca da "drži ruska vojska", prenosi AFP.

Dodaje se da obe porodice sarađuju sa ministarstvom "kako bi osigurale da se prava ratnih zarobljenika poštuju u skladu sa Ženevskom konvencijom".

Pinerova porodica je istakla da je on bio "ponosan član" ukrajinskih marinaca, nakon što se preselio u Ukrajinu pre četiri godine i oženio Ukrajinkom.

Dodaje se da je služba u ukrajinskim snagama usledila nakon "mnogih godina" u britanskoj vojsci, i da je kao britanski vojnik služio u Severnoj Irskoj i UN misiji u Bosni i Hercegovini.

"Šon je 2018. odlučio da se preseli u Ukrajinu, kako bi svoje prethodno iskustvo i obuku iskoristio u ukrajinskoj vojsci", navodi se u saopštenju porodice.

"Želeli bismo da jasno stavimo do znanja da on nije dobrovoljac niti plaćenik, već zvanično služi u ukrajinskoj vojsci u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom", naveli su.

Aslinova majka je apelovala na njegovo oslobađanje u intervjuu za britanski Dejli Telegraf, objavljenom u petak, prenosi AFP.

Ang Vud rekla je da je prepoznala svog 28-godišnjeg sina zbog njegove karakteristične tetovaže.

Na snimku, pišu svetske agencije, nije precizirano da li dvojicu muškaraca drže ruske snage ili separatistički saveznici u istočnoj Ukrajini i gde se oni nalaze.

XS
SM
MD
LG