Dostupni linkovi

Uoči sastanka Bajdena i Putina Ukrajina optužuje Rusiju za snajpere i tenkove na granici


Ukrajinski vojnici na liniji fronta u istočnoj Ukrajini, mart 2021. godine. Ukrajina optužuje Rusiju da u blizini njenih granica gomila trupe.
Ukrajinski vojnici na liniji fronta u istočnoj Ukrajini, mart 2021. godine. Ukrajina optužuje Rusiju da u blizini njenih granica gomila trupe.

Ukrajina je optužila Rusiju da je rasporedila tenkove i dodatne snajperske timove duž linije fronta u istočnoj Ukrajini, kako bi "isprovocirala vatru".

Optužba Ukrajine dolazi u momentu kada ta država i njene NATO saveznice ukazuju da bi gomilanje ruskih trupa u blizini ukrajinske granice moglo ukazivati na planove te države da izvrši invaziju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je saopštenje samo nekoliko sati pre dugo očekivanog video razgovora između predsednika SAD Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom kojeg će dvojica lidera razgovarati o tenzijama u Ukrajini.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da Rusija ima "kampove za obuku pod rukovodstvom redovnih pripadnika Oružanih snaga Rusije" i "pojačava jedinice u blizini linije fronta...sa dodatnim samohodnim artiljerijskim vozilima, tenkovima i borbenim vozilima pešadije", kao i da povećava broj snajperskih timova na tom području.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je u utorak, 7. decembra da komentariše ove navode, navodeći da je to pitanje za ministarstvo odbrane.

Izvještaji o gomilanju ruskih trupa na granici sa Ukrajinom poslednjih sedmica podstakli su Sjedinjene Američke Države i nekoliko njenih NATO saveznika da naglase svoju podršku ukrajinskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Britanija stoji uz Ukrajinu i razmatra da joj pruži veću odbrambenu podršku, rečeno je 7. decembra iz britanskog ministarstva spoljnih poslova.

"Da budemo vrlo jasni: mi stojimo uz Ukrajinu", rekla je zvaničnica ministarstva spoljnih poslova Viki Ford britanskom parlamentu.

"Razmatramo proširenje čisto odbrambene podrške, kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani", rekla je Ford.

Budući nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici i rekao da bi bilo kakvi pokušaji da trupe pređu granicu bili neprihvatljivi.

"Mora biti sasvim, sasvim jasno da bi pretnja Ukrajini bila neprihvatljiva situacija", rekao je Šolc 7. decembra, ističući da granice ne mogu biti narušene.

Šolc, socijaldemokrata, trebalo bi sutra (8. decembar) da preuzme dužnost kancelara.

Procene ukrajinskih zvaničnika o ruskim trupama

Ukrajinski zvaničnici su izjavili ranije da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu sledećeg mjeseca.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da se broj ruskih vojnika u blizini Ukrajine i na Krimu procenjuje na 94.300, i upozorio da je u januaru moguća "eskalacija velikih razmera".

Rusija je negirala da planira napad i okrivljuje Ukrajinu i njene zapadne saveznike za raspirivanje napetosti, ukazujući na, kako kaže, slično jačanje ukrajinske vojske.

Rusija je ilegalno izvršila aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. Ubrzo nakon toga, Moskva je počela da podržava separatiste u istočnoj Ukrajini u sukobu u kojem je poginulo više od 13.200 ljudi.

XS
SM
MD
LG