Dostupni linkovi

Razmjena zarobljenika Ukrajine i Rusije, najveća od početka invazije


Ukrajinski vojnici napuštaju Azovstal u Mariupolju nakon završetka ruske opsade.
Ukrajinski vojnici napuštaju Azovstal u Mariupolju nakon završetka ruske opsade.

Rusija i Ukrajina izvršile su neočekivanu razmjenu zatvorenika, najveću od početka invazije, kojom je obuhvaćeno blizu 300 ljudi, uključujući deset stranaca i komandanata ukrajinske odbrane u Mariupolju, prenosi Reuters.

Među oslobođenim strancima su dva Britanca i Marokanac koji su u junu osuđeni na smrt nakon što su zarobljeni tokom borbi u Ukrajini.

Pored njih, oslobođena su još trojica Britanaca, dvojica Amerikanaca, te po jedan Hrvat i Šveđanin.

Ukrajina je, zauzvrat, oslobodila 55 Rusa i proruski orijentisanih Ukrajinaca, kao i Viktora Medvedčuka, lidera zabranjene proruske stranke koji se suočavao sa optužbama za izdaju.

Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, uključujući borce koji su predvodili odbranu mariupoljske čeličane Azovstal.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je razmjena zarobljenika 21. septembra dugo pripremana i da su pregovori bili intenzivni.

Proces se odvijao uz posredovanje Turske i Saudijske Arabije.

Zelenski je zahvalio za pomoć turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i rekao da će oslobođeni ukrajinski komandanti ostati u Turskoj do kraja rata.

Mariupolj, lučki grad na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, izdržao je sedmice nemilosrdnog ruskog bombardovanja dok su borci otpora i neki civili ostali u mreži podzemnih tunela u čeličani Azovstal.

Ukrajinske snage, uključujući pripadnike bataljona Azov, u maju su okončale višesedmičnu opsadu pristankom na predaju.

Moskovske snage su zarobile oko 2.500 ukrajinskih boraca. Neki od zarobljenika bili su dio razmjene koja je obavljena u junu. Od 144 tada oslobođenih, 95 su branioci Azovstala.

Bataljon Azov je bivši dobrovoljački bataljon koji je izazvao kontroverze zbog svojih veza sa ekstremno desničarskim ličnostima.

U napadu na zatvorski kompleks u julu u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini, koja je pod kontrolom separatista koje podržava Kremlj, ubijeno je desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika, među kojima su navodno i pripadnici bataljona Azov.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG