Dostupni linkovi

Ukrajina negirala da su njene snage pogubile ruske zarobljenike


Ukrajinski vojnici u oklopnom vozilu u regiji Mikolajev na jugu Ukrajine, 4. novembra 2022. godine.
Ukrajinski vojnici u oklopnom vozilu u regiji Mikolajev na jugu Ukrajine, 4. novembra 2022. godine.

Komesar ukrajinskog parlamenta za ljudska prava negirao je u nedelju, 20. novembra da su kijevske snage ubile ruske ratne zarobljenike, tvrdeći da su se ukrajinski vojnici branili od Rusa koji su glumili predaju, preneo je AFP.

Ombudsman Dmitro Lubinec izjavio je da "inserti video snimka“ pokazuju da su ruski vojnici "koristeći namešteno hvatanje... počinili ratni zločin otvarajući vatru na ukrajinske oružane snage", te da se vojnici, kako je rekao "ne mogu smatrati ratnim zarobljenicima".

Kako podseća AP, ruske vlasti najavile su 18. novembra pokretanje krivične istrage na osnovu inserata postavljenih na ruskim Telegram kanalima, koji su zatim deljeni na drugim društvenim mrežama.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je reč o snimku "pogubljenja“ i rekla da Rusija želi međunarodnu istragu.

Usledila je reakcija zamenice ukrajinskog premijera Olhe Stefanišine.

Ona je na marginama bezbednosnog foruma u Halifaksu u Novoj Škotskoj u Kanadi izjavila da ukrajinske snage "apsolutno nisu zainteresovane za pogubljenje bilo koga" i da imaju direktna naređenja da uzmu "što više ratnih zarobljenika" kako bi bili deo razmene zarobljenika sa Rusijom.

Posmatračka misija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava u Ukrajini pozvala je na dalju istragu u ovom slučaju.

U skoro devetomesečnoj invaziji, moskovske snage su počinile navodne ratne zločine, prema UN-u i organizacijama za ljudska prava.

Matilda Bogner, koja je na čelu posmatračke misije UN u Ukrajini, rekla je ranije ove nedelje da su ukrajinske trupe takođe osumnjičene za neke zloupotrebe.

"Primili smo verodostojne navode o pogubljenjima po kratkom postupku osoba i nekoliko slučajeva mučenja i zlostavljanja, koje su navodno počinili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga", rekla je Bogner.

Video inserti za koje je Rusija tvrdila da ukazuju na pogubljenje ne mogu se nezavisno proveriti, ukazuje AP.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG