Dostupni linkovi

Zelenski: 'Branićemo svoju zemlju'


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju iz Kijeva 26. februara 2022.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju iz Kijeva 26. februara 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy)objavio je prkosnu poruku rano 26. februara iz Kijeva dok su ruske snage opsjedale ukrajinski glavni grad, rekavši da neće biti kapitulacije Ukrajine.

"Ne vjerujte lažnim vijestima… Ja sam tu, ne polažemo oružje, branićemo svoju državu, svoju istinu, svoju zemlju, našu djecu, sve ovo ćemo braniti, to sam htio da vam kažem", rekao je Zelenski dok je stajao u blizini predsjedničke kancelarije u centru Kijeva na snimku koji je postavljen na njegov Twitter nalog.

Ranije je Zelenski pozvao zemlju da "čvrsto stoji" protiv opsade koja bi mogla odrediti njenu budućnost. Odbio je američku pomoć u evakuaciji, rekavši: "Borba je ovdje".

Izvještava se da su invazione ruske snage 26. februara krenule ka glavnom gradu, u očiglednom opkoljavanju nakon baraža zračnih napada na gradove i vojne baze širom zemlje. Artiljerijske granate eksplodirale su u Kijevu, rekao je Reutersov svjedok.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj se vidi oštećenje stambenog bloka u Kijevu od ruskog raketnog udara.

"Kijev, naš divan, miran grad, preživio je još jednu noć pod napadima ruskih kopnenih snaga, projektilima. Jedan od njih udario je u stambeni stan u Kijevu. Tražim od svijeta: potpunu izolaciju Rusije, protjerivanje ambasadora, embargo na naftu, uništenje njene ekonomije. Zaustavite ruske ratne zločince! ".

Kasnije se pojavio video koji prikazuje nešto što je izgledalo kao ruski raketni napad na stambeni blok.

U raketnom napadu niko nije poginuo, rekao je savjetnik ministra unutrašnjih poslova Laer.

Anton Heraščenko je takođe rekao da je Rusija lagala da nije granatirala civilnu infrastrukturu. Prema riječima savjetnika, pogođeno je najmanje 40 takvih lokacija, a ruske trupe su granatirale civilne lokacije.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj i da je došlo do teških borbi u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

Ukrajinska vojska je rano 26. februara izvestila da je jedan od njenih mlaznih lovaca oborio drugi ruski vojni transportni avion Iljušin Il-76. Dvojica američkih zvaničnika sa direktnim saznanjima o uslovima na terenu u Ukrajini rekli su da je ruski vojni avion oboren u blizini Bile Cerkve, 85 kilometara južno od Kijeva.

Ukrajinska vojska je 25. februara saopštila da je oborila Iljušin Il-76 sa padobrancima u blizini Vasilkiva, grada oko 50 kilometara južno od Kijeva.

Ruska vojska do sada nije komentarisala nijedan incident, a izvještaji se nisu mogli odmah provjeriti.

Novinska agencija Interfax je objavila da su ruske snage preuzele kontrolu nad kijevskom hidroelektranom, ali je Mihajlo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao da je situacija u Kijevu i njegovim periferijama pod kontrolom.

"Postoje slučajevi diverzantskih i izviđačkih grupa koje rade u gradu, policija i snage samoodbrane efikasno rade protiv njih", rekao je Podolyak.

Zvaničnici američke odbrane vjeruju da je ruska ofanziva naišla na značajan otpor i da se odvija sporije nego što je Moskva zamislila, iako bi se to moglo brzo promijeniti.

Tokom trodnevne ruske invazije, ukrajinska vojska je saopštila da je do sada uništila 14 aviona, 8 helikoptera, 102 tenka, 536 oklopnih vozila, kao i da je ubila 3.000 vojnog osoblja, navodi se na društvenim mrežama koje je rano 26. februara objavio Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Rusija nije objavila podatke o žrtvama. Zelenski je rekao kasno 24. februara da je ubijeno 137 vojnika i civila, a stotine ranjeno.

Zapadne zemlje najavile su niz sankcija Rusiji, uključujući stavljanje njenih banaka na crnu listu i zabranu izvoza tehnologije. Ali nisu ga izbacili iz SWIFT sistema za međunarodna bankarska plaćanja.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Putinu, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu. Evropska unija i Britanija su ranije zamrzle svu imovinu koju su Putin i Lavrov držali na svojoj teritoriji. Kanada je poduzela slične korake.

Kasno 25. februara, američki predsjednik Joe Biden potpisao je memorandum kojim je otvoren put Sjedinjenim Državama da ubrzaju više od 500 miliona dolara hitne vojne pomoći ukrajinskoj vladi, iako nije odmah bilo jasno koliko će brzo pomoć stići.

Ova invazija je izazvala nalet kreditnog rejtinga 25. februara, pri čemu je S&P snizio rejting Rusije na status "smeće", Moody's ga je stavio na reviziju radi snižavanja rejtinga na smeće, a S&P i Fitch su ubrzano smanjili brige Ukrajine o neizvršenim obavezama.

Rusija je u Ujedinjenim nacijama stavila veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se osudila njena invazija, dok je Kina bila uzdržana, što su zapadne zemlje uzele kao dokaz izolacije Rusije. Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija također su bili uzdržani, dok je preostalih 11 članica glasalo za.

Mogućnost pregovora

Glasnogovornik Zelenskog rekao je da će se Ukrajina i Rusija u narednim satima konsultovati o vremenu i mjestu razgovora.

Kremlj je ranije rekao da je ponudio sastanak u bjeloruskoj prijestolnici Minsku nakon što je Ukrajina izrazila spremnost da razgovara o proglašenju neutralnom zemljom, dok je Ukrajina predložila Varšavu kao mjesto održavanja. To je, prema riječima ruskog portparola Dmitrija Peskova, rezultiralo "pauzom" u kontaktima.

"Ukrajina je bila i ostaje spremna da razgovara o prekidu vatre i miru", rekao je portparol Zelenskog Sergij Nikiforov u objavi na Fejsbuku. "Složili smo se s prijedlogom predsjednika Ruske Federacije".

No, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je ruska ponuda pokušaj vođenja diplomatije "na cijev pištolja" i da Putinova vojska mora prestati bombardirati Ukrajinu ako je ozbiljna u pregovorima.

Ranije, 25. februara, Putin je pozvao ukrajinsku vojsku da se preda, rekavši: "Bilo bi nam lakše da se dogovorimo s vama nego sa onom bandom narkomana i neonacista koji su se krili u Kijevu i uzeli za taoce ceo ukrajinski narod".

Neutemeljene i neobične tvrdnje bile su najnoviji pokazatelj da je Putinov cilj srušiti demokratski izabranog Zelenskog i njegovu vladu.

  • Uz izvještaje AP, Reuters, AFP i dpa
XS
SM
MD
LG