Dostupni linkovi

Ruski raketni lanseri kod nuklearke Zaporožje


Nuklearna elektrana Zaporožje

Ruska vojska je rasporedila raketne lansere na lokaciji nuklearne elektrane u Zaporožju, na jugu Ukrajine, odakle izvodi napade na oblast Nikopolj, izjavio je šef Energoatoma, kompanije koja je operator centrale.

"Ruski okupatori su postavili raketne sisteme na teritoriji nuklearke Zaporožje i odatle udaraju na Nikopoljski okrug", naveo je u petak 15. jula na Telegramu predsednik Energoatoma Petro Kotin.

On je dodao da je situacija kod elektrane izuzetno napeta i da tenzije rastu iz dana u dan.

"Okupatori tamo dovoze mehanizaciju, uključujući i raketne sisteme kojima su već gađali preko Dnjepra i na teritoriju Nikopolja", 80 km jugozapadno od Zaporožja, rekao je Kotin.

On je naveo da se 500 ruskih vojnika i dalje nalazi na lokaciji fabrike.

Radio Slobodna Evropa nema potvrde ovih navoda.

Strani dobrovoljci u borbi za Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

U međuvremenu, u petak naveče ruske snage napale su Dnjipro, četvrti po veličini grad u Ukrajini koji broji preko milion ljudi. U ruskom raketnom napadu, kako je objavio guverner Valentin Rezinčenko, poginule su najmanje tri osobe dok ih je 15 ranjeno.

Ukrajinske vlasti objavile su u petak da su primile prvu isporuku sofisticiranog sisstema višecijevnog bacača raketa, čime je obogaćen arsenal dugog dometa koji je osigurao Zapad.

Rusija je 24. februara ove godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG