Dostupni linkovi

Raste broj civila ubijenih u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine


 Oleksandr Piščik, direktor škole, stoji ispred školske biblioteke koja je uništena granatiranjem u Kupiansku, u Ukrajini, avgust 2023.
Oleksandr Piščik, direktor škole, stoji ispred školske biblioteke koja je uništena granatiranjem u Kupiansku, u Ukrajini, avgust 2023.

Najmanje pet civila je ubijeno u protekla 24 sata ruskim granatiranjem na istoku Ukrajine, rekao je regionalni zvaničnik 29. avgusta dok su se borbe nastavile i na istoku i na jugoistoku, gdje ukrajinske snage kažu da nastavljaju napredovati prema strateškom gradu Melitopol.

"Rusi su ubili petoro stanovnika regije Donjecka -- dvoje u Dalnyju, jednog u Toretsku, jednog u Lymanu i jednog u Velikoj Novosilki", rekao je rano 29. avgusta regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, dodajući da su još četiri osobe ranjene.

Kirilenko je rekao da ima žrtava i u Mariupolju i Volnovasu, ali da je njihov broj trenutno nemoguće utvrditi.

Nove žrtve registrovane su dan nakon što su tri civila ubijena u istočnom regionu Poltave u ruskom granatiranju industrijskog pogona, a jedan je poginuo u južnom regionu Hersona.

Na bojnom polju ukrajinske snage i ruske trupe bile su u žestokoj borbi na istoku i jugoistoku, a tokom proteklog dana registrovano je ukupno više od 30 borbenih sukoba, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske u svom dnevnom izvještaju od 29. avgusta.

"Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da sprovode ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja", saopštio je Generalštab, dodajući da ukrajinske snage konsoliduju svoje redove.

Melitopolj, u regionu Zaporožja, je vitalno tranzitno čvorište za ruske snage i ključna karika u njenom takozvanom "kopnenom mostu" između Krima koji je pripojen Moskvi i dijelova istočne Ukrajine koje je okupirala Rusija.

Dana 28. avgusta, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar potvrdila je da je selo Robotyne, koje se nalazi uz važan put koji vodi od grada Orihiva do Tokmaka na putu za Melitopolj, oslobođeno.

Ukrajinska vojska je prošle sedmice objavila da je podigla nacionalnu zastavu u Robotyneu i da evakuiše civile, jer su operacije čišćenja još u toku.

"Odbrambene snage Ukrajine bile su uspješne u jugoistočnom naselju Robotyne", napisala je Malyar.

"Naše snage napreduju jugoistočno od Robotina i južno od Male Tokmačke u regionu Zaporižja", rekla je ona.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U Rusiji je Ministarstvo odbrane saopštilo rano 29. avgusta da su dvije ukrajinske bespilotne ljetelice oborene iznad regiona Tula, južno od Moskve, ne navodeći tačno vrijeme i lokaciju.

"Bespilotne letjelice su uništile snage PVO nad teritorijom regije Tula", navodi se u poruci.

Takođe nisu pomenuti šteta ili žrtve.

Ministarstvo je ranije prijavilo uništavanje dva drona uveče 28. avgusta iznad Belgorodske oblasti koja graniči sa Ukrajinom. Nije bilo izvještaja o žrtvama ili šteti.

Ukrajina nije komentarisala.

Moskva i drugi regioni Rusije su posljednjih nedelja više puta bili meta napada bespilotnih letjelica, a moskovski aerodromi često prekidaju rad.

Dan nakon što je rekao da očekuje "snažan septembar za Ukrajinu", ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 28. avgusta rekao da sljedeći sastanak komandnog štaba ima dva zadatka.

"Prvi je izvještaj o pripremama za zimu. Razni aspekti, uključujući sigurnost. Drugi: program priprema za upotrebu novih borbenih aviona", rekao je on na X, platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Twitter.

Zelenski je 27. avgusta rekao da očekuje "nove pakete odbrane za ukrajinske vojnike" u narednim sedmicama.

Odvojeno, ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su sve sugestije o razlikama sa Vašingtonom oko ukrajinske vojne strategije "pogrešne i izmišljene".

On je na konferenciji za novinare rekao da se ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužnij "sistematski" sastaje sa visokim zvaničnicima iz zemalja koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem.

Prema izvještajima Reutersa i AFP-a
XS
SM
MD
LG