Dostupni linkovi

Ukrajina isključuje prepuštanje delova teritorije Rusiji


Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba
Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba isključio je mogućnost da vlasti u Kijevu ustupe bilo koji deo teritorije Rusiji i jasno je stavio do znanja da se takvi pregovori ne vode

"Cilj Ukrajine u ovom ratu...je da oslobodi naše teritorije, da obnovi naš teritorijalni integritet i puni suverenitet na istoku i jugu Ukrajine," rekao je Kuleba u sredu, 13. jula.

Rusija je preuzela kontrolu nad širokim delovima ukrajinske teritorije na jugu duž obale Crnog mora i u istočnim Luganskom i Donjeckom pokrajinama koje čine Donbas region.

Rusija je 2014. godine takođe zauzela i ilegalno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i od tada podržava separatiste koji su okupirali delove provincija Lugansk i Donjeck.

Ruske i ukrajinske vojne delegacije sastaju se ove nedelje u Turskoj kako bi razgovarale o izvozu žitarica koji je blokiran zbog rata, ali je Kuleba jasno stavio do znanja da nema širih pregovora o drugim pitanjima.

Četvorodnevni sastanak se održava u nastojanju da se pronađe rešenje za izvoz ukrajinskih žitarica nakon što su su ruske snage zauzele ukrajinske luke na Crnom moru. Prekid snabdevanja je naročito pogodio siromašne zemlje koje su pogođene sve većom nestašicom hrane.

Kuleba je izjavio da se izvoz žitarica iz njegove zemlje neće nastaviti bez bezbednosnih garancija za vlasnike brodova i tovara, i garancija za Ukrajinu.

Kuleba je pre sastanka rekao da su za bilo koji sporazum u vezi sa tim potrebne garancije da će Rusija "poštovati koridore, da neće napasti luke preko kopna ili projektilima iz vazduha".

Ukrajina je bila veliki izvoznik pšenice, ječma i kukuruza. Takođe isporučuje skoro polovinu ukupnog suncokretovog ulja na svetska tržišta. Mnogi u Ukrajini i na Zapadu optužuju Moskvu da pokušava da izveze žito koje je ukrala od ukrajinskih farmera.

Diplomate su rekle da plan o kojem se razgovara uključuje prolazak ukrajinski brodova kroz vode u lukama koje su njihove snage minirale kako bi sprečile amfibijski napad ruskih snaga.

Takođe, prema ovom planu, Rusija bi pristala na primirje dok prolaze brodovi sa pošiljkama, a Turska bi -- uz pomoć UN -- pregledala brodove kako bi ublažila ruski strah od krijumčarenja oružja.

Na bojnom polju, ruske snage se fokusiraju na nekoliko malih gradova u blizini Slavjanska i Kramatorska u Donjeckoj oblasti u nastojanju da zauzmu ceo Donbas, navodi se u izveštaju britanske obaveštajne službe.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom

XS
SM
MD
LG