Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je pogodila ruski vazduhoplovni centar u Voronježu


Radnik šeta termoelektranom oštećenom u ruskom raketnom napadu na neotkrivenu lokaciju u Ukrajini, 8. aprila 2024.
Radnik šeta termoelektranom oštećenom u ruskom raketnom napadu na neotkrivenu lokaciju u Ukrajini, 8. aprila 2024.

Glavna obavještajna uprava (HUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane potvrdila je da je centar za obuku avijacije u ruskoj jugozapadnoj regiji Voronjež pogođen u napadu dronom rano 9. aprila.

"Nećemo otkrivati detalje, ali prema preliminarnim informacijama, glavni proizvodni pogoni preduzeća su oštećeni", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnik HUR-a Andriy Yusov.

Ruski Telegram kanali povezani sa ruskim sigurnosnim službama izvijestili su o napadima dronova na prostorije centra za obuku avijacije u Borisoglebsku, gradu u regiji Voronjež koji se nalazi oko 255 kilometara sjeveroistočno od ukrajinske granice.

Ukrajinska tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Prethodno je ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo da je uništilo svih 20 dronova koje je Rusija lansirala u utorak rano ujutro u sedam regiona: Nikolajev, Odesa, Herson, Dnjipropetrovsk, Poltava, Vinnica i Lviv.

Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima ili šteti.

Istovremeno, rusko ministarstvo odbrane je izvijestilo da su njegove snage uništile ukrajinsku protivbrodsku raketu Neptun iznad Crnog mora i četiri bespilotne letjelice iznad regiona Belgorod i Voronjež.

Nijedan izvještaj nije moguće nezavisno potvrditi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG