Dostupni linkovi

Najmanje devet civila ubijeno u ruskim udarima u Ukrajini


Fotografija prikazuje stambenu zgradu teško oštećenu ruskim raketnim udarom na Krivi Rih, Ukrajina, 31. jula 2023.
Fotografija prikazuje stambenu zgradu teško oštećenu ruskim raketnim udarom na Krivi Rih, Ukrajina, 31. jula 2023.

Nekoliko ukrajinskih civila, uključujući jedno dijete, ubijeno je u ruskom granatiranju i zračnim napadima, rekli su regionalni zvaničnici i vojska. Ukrajinske snage su istovremeno, kako izvještavaju, osvojile dodatne teritorije na jugu, usred teških borbi na cijeloj liniji fronta.

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu rano 31. jula na višespratnicu u južnom gradu Krivi Rih porastao je na najmanje četiri, saopštila je ukrajinska služba za hitne slučajeve u popodnevnim satima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Regionalni guverner Serhiy Lysak rekao je da je među poginulima jedno desetogodišnje dijete, dok je Oleksandr Vilkul, čelnik Vijeća za odbranu Krivog Roga, u podne po lokalnom vremenu na Telegramu napisao da bi pod ruševinama moglo biti još osam ljudi.

Ruske granate su 31. jula po drugi put za manje od 24 sata pogodile i južni grad Herson, ubivši šezdesetpetogodišnjaka u njegovom automobilu, objavio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin na Telegramu.

Pavlo Kirilenko, guverner istočnog regiona Donjecka, rekao je 31. jula da su dva civila ubijena u ruskom granatiranju kasno 30. jula.

Lokalne vlasti u gradu Sumi na sjeveroistoku Ukrajine izvijestile su dan prije, 30. jula da su dva civila ubijena, a najmanje 17 povrijeđeno u ruskom raketnom napadu.

Na bojnom polju ukrajinske snage su bile uključene u teške borbe duž cijele linije fronta, odbijajući ruske napade na sjeveroistoku i postižući određeni napredak na jugu, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske trupe vodile su više od 20 bliskih borbi u posljednja 24 sata, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u svom jutarnjem izvještaju od 31. jula, dodajući da su ruski zračni udari i granatiranje nastavili uzimati danak po civilno stanovništvo i infrastrukturu.

"Usljed ruskih napada, nažalost, među civilnim stanovništvom ima mrtvih i ranjenih, a uništeni su i stambeni objekti", saopštila je vojska.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar je u međuvremenu izvijestila o napredovanju u ukrajinskoj kontraofanzivi u južnom regionu Zaporižja.

"Postepeno, ali sigurno napredujemo u pravcu Berdjanska i Melitopolja", rekla je Malyar na Telegramu i dodala: "Borbe se nastavljaju u svim pravcima kontraofanzive."

Malyar je navela da su ukrajinske snage od početka svoje kontraofanzive u maju oslobodile skoro 205 kvadratnih kilometara -- od čega je skoro 13 kvadratnih kilometara ponovo zauzeto tokom protekle sedmice.

Na sjeveroistoku, ruske snage su nastavile s napadima na Kupjansk i Liman koji su držali Ukrajinci, "ali nisu uspjeli i pretrpjeli su gubitke", rekao je Malyar.

Ukrajinske i ruske snage nastavile su jaku artiljerijsku razmjenu u oblasti Bakhmut u Donjecku, gdje se već mjesecima vode žestoke borbe, a Malyar je rekla da Moskva ubacuje dodatne trupe u to područje.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodymyr Zelenskiy Andriy Yermak rekao je 30. jula da će Ukrajina u narednim danima otvoriti razgovore s Washingtonom o "čvrstim" sigurnosnim garancijama za Kijev koje će osigurati sposobnost zemlje da se zaštiti dok ne postane članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG