Dostupni linkovi

Napad dronovima na ruski aerodrom, četiri osobe poginule na jugu Ukrajine


Radnici hitne pomoći nose povrijeđenu ženu nakon ruskog napada na Ukrajinu, u Zaporižju, Ukrajina, 5. aprila 2024.
Radnici hitne pomoći nose povrijeđenu ženu nakon ruskog napada na Ukrajinu, u Zaporižju, Ukrajina, 5. aprila 2024.

Desetine ukrajinskih dronova gađale su lokacije u zapadnim ruskim regijama i drugdje u petak rano ujutro, uključujući vazdušnu bazu u kojoj se nalaze lovci-bombarderi Suhoj.

Dronovi su napali vojni aerodrom u Morozovsku u Rostovskoj oblasti u Rusiji, navode ruski Telegram kanali i guverner regiona, Vasilij Golubev.

Golubev je rekao da su se napadi dronovima desili u petak uveče i tvrdi da je ruska protivvazdušna odbrana oborila više od 40 meta.

Na aerodromu su se nalazili bombarderi Su-24, Su-24M i Su-34, navodi izvor upoznat sa situacijom na koji se poziva Radio Slobodna Evropa. Avioni su korišćeni za bacanje vođenih bombi na ukrajinske vojne položaje i gradove na frontu.

Najmanje šest vojnih aviona Ruske Federacije je uništeno, još osam je oštećeno, rekao je izvor i dodao da je oko 20 vojnika ranjeno ili poginulo.

Napad je bio pod zajedničkom operacijom ukrajinske Službe bezbjednosti i vojske, rekao je izvor.

Rusko Ministarstvo odbrane je, u međuvremenu, navelo da je preko noći oborilo 53 ukrajinske bespilotne letjelice, uključujući i onu koja je prijavljena u regiji Saratov, gdje se nalazi vazdušna baza Engels.

Na snimku objavljenom na Telegramu i drugim društvenim mrežama vidi se kako protivvazdušna odbrana gađa u noćno nebo u blizini druge baze bliže ukrajinskoj granici. Video zapisi se nisu mogli odmah provjeriti.

Ministarstvo nije pominjalo oštećene ili uništene avione.

U zapadnoj Kurskoj oblasti najmanje četiri zgrade su oštećene u napadu dronovima, ali nema prijavljenih žrtava, javio je regionalni guverner u poruci na Telegramu.

Ukrajina, koja rijetko komentariše svoje vojne poteze u Rusiji, nije izvijestila o napadima dronova.

Rusija je takođe ispalila bespilotne letjelice i balističke rakete u napadu na južne regione, saopštile su ukrajinske vazdušne snage na Telegramu.

Ivan Fedorov, načelnik regionalne vojne uprave u Zaporižju, rekao je da su četiri osobe ubijene.

"Što se tiče operativne situacije u Zaporižju, do sada su četiri osobe poginule, više od 20 je povrijeđeno. Svima je pružena neophodna medicinska pomoć", rekao je Fedorov na Telegramu.

Zvaničnici u drugom po veličini ukrajinskom gradu, Harkivu, prijavili su nove eksplozije u petak rano ujutro, u kojima su oštećena četiri automobila i jedna zgrada.

Harkiv je posljednjih sedmica na meti ruskih napada, koji su oštetili gradsku električnu mrežu.

XS
SM
MD
LG