Dostupni linkovi

Rusija kaže da je odbila ukrajinski napad, novi udar dronovima na Kijev


Rusija je saopštila da je odbila novi ukrajinski napad na pogranično područje Belgorod, nakon što je u petak rano ujutru Kijev ponovo bio na meti napada dronovima, prenosi Rojters.

U tim napadima, prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička, niko nije stradao.

S druge strane, guverner ruskog zapadnog Brjanska regiona rekao je da su ukrajinske snage granatirale dva sela blizu ukrajinske granice, dok je guverner susjedne kurske oblasti rekao da su neke zgrade oštećene u napadu dronom tokom noći.

Bespilotne letjelice velikog dometa takođe su tokom noći pogodile dva grada u Smolenskoj oblasti, rekao je lokalni guverner, dok je šef ruske oblasti Kaluga rekao da je prijavljena eksplozija u šumi.

Nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Rojters nije mogao odmah da provjeri prijavljene napade.

Ruski zvaničnici su poslednjih dana izvestili o pojačanim napadima sa sjevera Ukrajine. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage u četvrtak odbile tri prekogranična napada ukrajinskih "terorističkih formacija" na oblast Belgorod, što je prvi takav upad.

Ukrajina negira da je njena vojska umiješana u upade i kaže da ih vode ruski dobrovoljci.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je u petak da je tokom noći prijavljen najmanje jedan incident granatiranja u okrugu Šebekino i da je više od 2.500 ljudi evakuisano iz tog područja.

Ukrajinske vlasti su u petak ukinule uzbunu za vazdušne napade u većem delu zemlje, a zvaničnici u prestonici Kijevu rekli su da je odbrana oborila više od 30 raketa i dronova koje je ispalila Rusija.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih raketnih i dronova na ukrajinske gradove.

XS
SM
MD
LG