Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za novu vojnu mobilizaciju


Ukrajinski ministar odbrane, Oleksij Reznikov. Kijev, 28. decembar 2022.
Ukrajinski ministar odbrane, Oleksij Reznikov. Kijev, 28. decembar 2022.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov tvrdi da će Rusija uskoro objaviti dalju mobilizaciju i pozvao Ruse da je izbjegavaju.

"Izbjegavajte mobilizaciju na bilo koji način. Kada vođe ne budu u mogućnosti da pošalju nove regrute, biće prinuđeni da priznaju poraz. I rat će se završiti. I dalje će se dešavati i pitanje je cijene. I hoće li ova cijena biti plaćena vašom krvlju", rekao je Reznikov u video poruci objavljenoj kasno 30. decembra.

Prema Reznikovu, Rusija se spremala da zatvori svoje granice za muškarce u godinama za regrutaciju.

"Želim da apelujem na ruske regrute. Prije svega, ovo se odnosi na stanovnike velikih gradova. Pouzdano znam da vam je preostalo još oko tjedan dana da napravite barem jedan izbor. Početkom januara ruske vlasti će zatvoriti granice za muškarce, onda će proglasiti vanredno stanje", rekao je Reznikov, dodajući da bi Bjelorusija mogla poduzeti sličnu akciju.

"Ne tražim od vas da mi vjerujete na riječ. Želim da sebi postavite samo jedno pitanje i da na njega iskreno odgovorite: kada krenete u rat, gdje možete poginuti ili postati osakaćeni za cijeli život, protiv čega ćete se tačno boriti- za sebe lično?" upitao je ukrajinski šef odbrane.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu prije 10 mjeseci, navodeći prijetnju po njenu sigurnost koju je orkestrirao NATO. Rat je do sada ubio desetine hiljada ljudi i raselio milione.

Nakon što je Kremlj javno demantovao da je bilo kakva takva akcija planirana, ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. septembra naredio "djelimičnu mobilizaciju". Tada je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će vojska nastojati da pozove oko 300.000 ljudi.

Ova najava je pokrenula masovni egzodus iz Rusije. Stotine hiljada Rusa pobjeglo je iz zemlje, a mnogi su prešli granice sa Gruzijom, Kazahstanom i Kirgistanom.

Reznikov je video apel uslijedio nakon što je ukrajinski ministar odbrane rekao listu The Guardian da obuka desetina hiljada mobilisanih i novih regruta u Rusiji može ukazivati na namjere Kremlja da pokrene novu ofanzivu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG