Dostupni linkovi

Prijavljene eksplozije u ukrajinskom regionu Krima koji je okupirala Rusija


Krater od ruskog granatiranja vidi se u naselju Zatoka u blizini grada Odese na jugu Ukrajine 18. augusta 2022.
Krater od ruskog granatiranja vidi se u naselju Zatoka u blizini grada Odese na jugu Ukrajine 18. augusta 2022.

Najmanje četiri eksplozije zabilježene su tokom noći u ukrajinskoj regiji Krim koju je okupirala Rusija u blizini vojnog aerodroma Belbek u blizini lučkog grada Sevastopolja, prema lokalnim izvorima.

Ruski nametnut administrator Sevastopolja, Mihail Razvožajev, napisao je na Telegramu kasno 18. augusta da je protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski dron. On je dodao da eksplozije nisu izazvale nikakvu štetu.

Istog dana, ruski zvaničnik u gradu Kerču na Krimu rekao je da je tamo aktivirana protivvazdušna odbrana. Kerč se nalazi na krajnjem istočnom kraju Krima i kraj je Krimskog mosta (koji se naziva i Most Kerčkog moreuza), visokoprofilne putne i željezničke veze koju je izgradila Rusija između okupirane ukrajinske regije i ruskog kopna.

Zvaničnik je rekao: "Nema opasnosti za grad ili most".

Krimski most je završen u maju 2018. i izgrađen je po cijeni od oko 4 milijarde dolara. Bio je to značajan prestižni projekat koji je inaugurirao ruski predsjednik Vladimir Putin koji je imao za cilj da ojača tvrdnje Moskve na Krim.

Ruske vojne ciljeve na Krimu, koji je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine, posljednjih dana potresle su eksplozije. Rusko skladište municije na severu Krima eksplodiralo je 16. augusta, u incidentu koji su ruske vlasti pripisale "sabotaži".

Istog dana eksplodirala je električna trafostanica u okrugu Džankoj na poluostrvu Crno more, iako je uzrok te eksplozije i dalje nepoznat.

Dana 9. augusta, vazdušna baza Saky je pogođena eksplozijama koje su uništile najmanje devet vojnih aviona, uključujući lovce Su-30SM i bombardere Su-24M.

Ukrajinski zvaničnici su izbjegavali javno preuzeti odgovornost za eksplozije, ali je neimenovani visoki ukrajinski zvaničnik citiran u New York Timesa rekao da elitna ukrajinska vojna jedinica koja djeluje iza neprijateljskih linija izvodi barem neke od napada.

Dana 31. jula, proslava Dana ruske mornarice u Sevastopolju otkazana je nakon što je u napadu dronom na štab ruske Crnomorske flote povrijeđeno šest osoba.

Prema izvještajima Reutersa i AP

XS
SM
MD
LG