Dostupni linkovi

Ukrajina optužuje Rusiju da krade žito tokom rata


Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju da krade žito na teritoriji koju je okupirala, što je, kako je navela, povećalo pretnju globalnoj bezbednosti hrane zbog prekida prolećne setve i blokade ukrajinskih luka tokom rata.

Upitan o optužbama, Kremlj je rekao da nema informacija o tome.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je u pisanom saopštenju navelo da "najoštrije osuđuje zločinačke radnje Ruske Federacije u takozvanoj eksproprijaciji useva od farmera" u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Nije dato više detalja o navodnoj krađi žita u oblasti Herson, čiji glavni grad su ruske snage okupirale od prvih dana invazije 24. februara.

"Pljačka žita iz oblasti Hersona, kao i blokiranje pošiljki iz ukrajinskih luka i miniranje morskih pravaca za brodove, ugrožavaju bezbednost hrane u svetu", navodi se u saopštenju.

"Zahtevamo da Rusija zaustavi nelegalnu krađu žita, deblokira ukrajinske luke, ponovo uspostavi slobodu plovidbe i dozvoli prolaz trgovačkim brodovima," dodaje Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ukrajinsko glavno tužilaštvo je u odvojenom saopštenju navelo da je pokrenulo krivični postupak po optužbi da su ruski vojnici, preteći nasiljem, 26. aprila odneli 61 tonu pšenice iz poljoprivrednog preduzeća u Zaporožskoj oblasti na jugu Ukrajine.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi tu tvrdnju.

Na pitanje Rojtersa da li Kremlj ima bilo kakvu informaciju o optužbama Ukrajine, portparol Dmitrij Peskov je preko aplikacije za razmenu poruka Telegram rekao: "Ne. Ne znamo odakle dolazi ova informacija".

Prema podacima Međunarodnog saveta za žitarice, Ukrajina je bila četvrti najveći svetski izvoznik žitarica u sezoni 2020/21, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu. Obim izvoza je naglo opao od ruske invazije.

"Svojim nezakonitim radnjama Rusija pljačka ne samo Ukrajinu, već i potrošače u inostranstvu. Ujedinjene nacije procenjuju da bi se oko 1,7 milijardi ljudi moglo suočiti sa siromaštvom i glađu zbog poremećaja u ishrani kao rezultat rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine," saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska invazija na Ukrajinu prošlog meseca ozbiljno je smanjila isporuke iz dve zemlje, koje zajedno čine oko 25 odsto svetskog izvoza pšenice i 16 procenata kukuruza, što je dovelo do skoka cena žitarica na međunarodnim tržištima.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG