Dostupni linkovi

Rakete pogodile 'kritičnu infrastrukturu' ukrajinske luke Odesa


Dim se diže u daljini nakon ruskog napada na ukrajinski lučki grad Odesu 3. aprila.

Ruske rakete pogodile su "kritičnu infrastrukturu", najverovatnije skladište goriva, u blizini ukrajinskog lučkog grada Odese u ranim jutarnjim satima u nedelju, ali nije bilo žrtava, rekli su zvaničnici u gradu, prenosi Rojters.

Odesa, na obali Crnog mora, je ključna crnomorska luka i glavna baza ukrajinske mornarice. Grad je bio u fokusu ruskih snaga, jer bi, ako bude zauzet, omogućio Moskvi da izgradi kopneni koridor do Pridnjestrovlja.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su raketni udari njene vojske uništili rafineriju nafte i tri skladišta goriva u blizini Odese u nedelju, dodajući da je te objekte koristila Ukrajina za snabdevanje svojih trupa u blizini grada Nikolajeva.

Vladislav Nazarov, oficir Operativne komande Jug Ukrajine, poručio je na Telegramu: "Rusija je počela sa raketnim udarom. Odeski region je bio među prioritetnim ciljevima. Neprijatelj je nastavio svoju podlu praksu udara na kritičnu infrastrukturu".

"U nekim delovima grada vidljiv je dim. Svi relevantni sistemi i strukture rade... Nema prijavljenih žrtava", prenosi Rojters.

Vika, meštanka koja je odbila da navede svoje prezime, rekla je da nije bilo "dobro jutro za Odesu"."Probudili smo se zbog snažnih eksplozija u blizini naše kuće. Bilo je dima, deca su bila u panici, prozori su razneseni... bilo je zastrašujuće", rekla je.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako kaže, "specijalnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog suseda. Ukrajina to odbacuje kao neosnovan izgovor za agresorski rat.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG