Dostupni linkovi

Kod Hersona 'opkoljeno više od 1.000 ruskih vojnika', SAD šalje dronove


Ukrajinski vojnici, regija Donjeck, 20. juli 2022.

Ukrajinske vlasti saopćile su da su ukrajinske snage opkolile više od 1.000 ruskih vojnika u regiji Herson na jugu Ukrajine.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da su ruski vojnici 22. jula opkoljeni blizu sela Visokopila nakon što 21. jula nisu uspjeli probiti ukrajinske obrambene linije. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije s bojišta.

Ukrajinska vojska nedavno je pokrenula nekoliko protuofenziva protiv ruskih snaga u regiji Herson, koja je uglavnom pod kontrolom Moskve.

Herson je proteklih mjeseci bio poprište antiruskih demonstracija, pa i napada na dužnosnike koje je u tom području imenovala Moskva.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Sjedinjene Države najavile su novu vojnu potporu Ukrajini, dok borbe bjesne na istoku i jugu zemlje pet mjeseci od početka ruske invazije. Bijela kuća je najavila novu vojnu potporu Kijevu vrijednu 270 miliona dolara, uključujući dronove. Dodala je da razmatra slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu, ali se taj potez ne može očekivati u skorije vrijeme.

Ruske snage nisu uspjele uspostaviti kontrolu nad drugom ukrajinskom elektranom po veličini u Vuhlehirsku, sjeveroistočno od Donjecka, objavio je glavni stožer ukrajinskih snaga, dodavši da su ruski vojnici pokušali napredovati zapadno od grada Lisičanska, ali su potisnuti.

U ruskom granatiranju južnog grada Nikopolja na rijeci Dnjepar ubijena je najmanje jedna osoba, objavio je ukrajinski dužnosnik na svom Telegram kanalu.

"Umrla je 60-godišnja žena", rekao je Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave grada Krivij Rih u središnjoj Ukrajini.

Ruski napad na Nikopolj, koji je bio meta više od 250 raketa prošle sedmice, oštetio je 11 domova i privednih zgrada, presjekao plinske i vodovodne cijevi i uništio željezničku prugu, dodao je.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG