Dostupni linkovi

Zelenski: Nedostaje deo opreme na brodovima vraćenim iz Rusije


Ukrajinski brodovi koje je zatočila Rusija uz obalu Kerčkog moreuza, Krim
Ukrajinski brodovi koje je zatočila Rusija uz obalu Kerčkog moreuza, Krim

Nedostaje deo opreme, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u četvrtak (21. novembar) tokom inspekcije tri broda koje je Rusija vratila vlastima u Kijevu nakon što ih zarobila u incidentu u Kerčkom moreuzu u novembru 2018. godine.

"Vice admiral (Ihor Voročenko) i ja smo razgovarali i neke stvari se ne mogu obelodaniti, ali nedostaje deo oružja. Utvrdio sam stanje i biće sprovedena istraga. Definitivno ćemo kontaktirati rusku stranu da bi vratila sve što je bilo na brodovima", istakao je Zelenski.

Komandant ukrajinske ratne mornarice Vorončenko je izjavio u sredu, pre nego što su brodovi stigli u luku Očakov u blizini Odese, da su spori jer ne mogu sami da plove.

"Rusi su ih uništili, čak su uzeli svetiljke sa plafona, utičnice i WC šolje. Pokazaćemo celom svetu ruski varvarizam", rekao je Vorončenko.

Rusija napala i zaplenila ukrajinske brodove
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Međutim, Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je saopštila da su brodovi vraćeni u "normalnom stanju i sa ispravnom sanitarijom," dodajući da vlasti u Kijevu nisu imale nikakvih primedbi prilikom potpisivanja dokumenata o primopredaji brodova, te da je prihvatila uslove u kojima su joj plovila vraćena u ponedeljak.

"Ako je tokom transporta (od Krima do luke Očakov)…ukrajinska strana uspela da uništi sanitarnu tehniku, onda je to njen problem", navodi se u saopštenju FSB-ija uz koje priložen i video u kome su prikazani brodovi, uključujući i njihova unutrašnjost, bez oštećenja.

Očekivanja od pregovora lidera Rusije i Ukrajine

Kijev je saopštio da su ruski brodovi presreli tri ukrajinska broda u Kerčkom moreuzu 25. novembra prošle godine i zapucali na njih ranivši nekoliko članova posade, nakon čega su zaplenjena plovila i zarobljeno 24 mornara.

Vlasti u Moskvi tvrde da su dve ukrajinske oklopnjače i jedan tegljač ilegalno ušli u rusko teritorijalno more, iako je sporazumom dve zemlje iz 2003. predviđen nesmetan ulaz u Kerčki moreuz i Azovsko more. Nakon aneksije Krima 2014, Rusija vrši inspekciju brodova koji plove ka i iz ukrajinskih luka.

Brodovi su plovili iz Crnog mora ka ukrajinskoj luci Mariopulj u Azovskom moru, koje je relativno plitko i nalazi se istočno od Krima i južno od ukrajinskih regiona, koje su delimično zauzeli proruski separatisti.

Osim Mariopulja, na tom potezu se nalazi i luka Berdjansk, koje se koriste za izvoz žitarica i drugih proizvoda kao što su ugalj i čelik.

Nakon ruske aneksije Krima 2014, Kerčki moreuz je jedini prolaz od Crnog ka Azovskom moru, duž koga se nalaze ukrajinske luke i veći gradovi, zbog čega Kijev tvrdi da ne sme da bude zatvoren.

Urkajinske vlasti su optužile Rusiju za kršenje međunarodnog pomorskog prava.

Tribunal UN za pravo mora naložio je Rusiji da odmah oslobodi članove posade i brodove, ali je ona ignorisala tu presudu.

Ukrajinski mornari su oslobođeni 7. septembra u razmeni zarobljenika sa Rusijom.

Oslobođeni Ukrajinci stigli u Kijev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Izaslanici dve zemlje su postigli dogovor početkom oktobra o povlačenju snaga sa dva žarišta sukoba u Luganjsku i jednom u Donjecku, što je preduslov za nastavak pregovora Normadijskom formatu.

Reč je o u susretu lidera Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine, koji je zakazan za 9. decembar u Parizu, što će biti razgovori na najvišem nivou od 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG