Dostupni linkovi

Kijev optužio Moskvu za operaciju 'lažna zastava' usmjerenu na Bjelorusiju


Ruski tenkovi u Bjelorusiji 18. februara 2022. Bjelorusija je pomogla Rusiji u otpočinjanju napada na Ukrajinu dopuštajući da se njena teritorija koristi kao baza za ruske trupe.

Kijev je optužio Rusiju da je pucala na naselje u Bjelorusiji blizu ukrajinske granice u operaciji zvanoj "lažna zastava" sa namjerom da uvuče Minsk u ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska vazdušna komanda je u saopštenju 11. marta navela da su granične vlasti dobile informacije o tome kako su ruski avioni poletjeli sa aerodroma u Bjelorusiji, prešli u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim uzvratili vatru na bjelorusko selo Kopani.

Nekoliko zapadnih obavještajnih agencija ranije je upozorilo da će Rusija koristiti operaciju "lažna zastava" kao dio svog plana o širenju dezinformacija tokom napada na Ukrajinu.

"Ovo je provokacija! Cilj je uključiti bjeloruske oružane snage u rat u Ukrajini", navodi se u saopštenju komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ukrajinska vojska je izvijestila da su još dva bjeloruska naselja bila meta iste operacije.

Izvještaj stiže istog dana nakon posjete bjeloruskog autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka Moskvi i susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bjelorusija je pomogla Putinu u otpočinjanju napada na Ukrajinu tako što je dozvolila da se njena teritorija koristi kao baza za ruske trupe.

"Zvanično izjavljujemo - ukrajinska vojska nije planirala i ne planira da preduzme bilo kakvu agresivnu akciju protiv Republike Bjelorusije", navodi se u saopštenju ukrajinske sigurnosne službe na njenom kanalu na Telegramu.

"Apelujemo na bjeloruski narod - ne dozvolite da budete iskorišteni u zločinačkom ratu!", dodaje se.

Portparolka bjeloruskog Ministarstva odbrane odbacila je izjavu komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i okarakterisala je kao laž.

"Ministarstvo odbrane nedvosmisleno navodi da su informacije o raketnom udaru na jedno bjelorusko selo besmislica", rekla je portparolka.

Ruskinja, Ukrajinka i Beloruskinja zajedno protiv rata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
XS
SM
MD
LG