Dostupni linkovi

Ukrajinski zvaničnici: Novi ruski noćni napad dronovima na Kijev


Eksplozija drona na nebu iznad Kijeva, 10. septembar 2023.
Eksplozija drona na nebu iznad Kijeva, 10. septembar 2023.

Rusija je lansirala vazdušni napad na Kijev rano u nedjelju, 10. septembra, a eksplozije su se čule u ukrajinskom glavnom gradu i cijeloj regiji skoro dva sata, dok su ostaci dronova padali na nekoliko naselja u gradu, navode ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske kopnene snage su rekle da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili 25 od 32 Šahed drona iranske proizvodnje koji su lansirani iz Rusije, a većina ih je gađala Kijev i okolnu regiju.

Svjedoci agencije Reuters kažu da su čuli bar pet eksplozija širom Kijeva, a snimci ukrajinskih medija pokazuju da su brojni automobili oštećeni.

"Dronovi su došli u glavni grad u grupama, iz različitih smjerova", rekao je Serhij Popko, šef gradske vojne administracije, putem aplikacije Telegram.

Gradonačelnik Kijeva, Vitali Kličko, kazao je da je jedna osoba povrijeđena u istorijskom distriktu Podil, te da je izbio požar u jednom od gradskih parkova.

Ostaci oborenih dronova su pali na distrikte Darnicki, Solomjanski, Ševčenkivski, Svjatošinski i Podil, rekli su Kličko i gradska vojna administracija.

U distriktu Ševčenkivski, ostaci dronova su prouzrokovali požar u stanu, koji je brzo ugašen. U startu nije bilo izvještaja o povrijeđenima, rekao je Popko na Telegramu.

Rusija nije komentarisala napade. Moskva skoro svake noći napada teritoriju Ukrajine. Ruski napad je u srijedu ubio 17 osoba u istočnom gradu Kostjantinivka, kako tvrde ukrajinski zvaničnici.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG