Dostupni linkovi

Ukrajina poručila da neće pristati na ruske ultimatume


Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, 7. april 2022.
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, 7. april 2022.

Ukrajina smatra da je glasanje koje je je organizirala Moskva u četiri okupirane ukrajinske regije "ništavno i bezvrijedno" te da će Kijev nastaviti s naporima da oslobodi ukrajinski teritorij.

Pozivajući međunarodne partnere da nametnu nove ankcije Moskvi i daju Kijevu veću vojnu pomoć, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu, 28. septembra, da Ukrajina nikada neće pristati na ruske ultimatume.

"Prisiljavanje ljudi na ovim teritorijima da ispune neke papire uz cijev pištolja još je jedan ruski zločin tokom agresije na Ukrajinu", kaže se u saopćenju, piše Reuters.

Opisujući "referendume" koje je Rusija organizirala kao lažne, iz Ministartsva su naveli da ti glasovi nemaju "nikakve veze s izražavanjem volje" i da nemaju implikacije na "administrativno-teritorijalni sistem i međunarodno priznate granice" Ukrajine.

"Ukrajina i međunarodna zajednica osuđuju takve postupke Rusije i smatraju ih ništavnim i bezvrijednim", stoji u saopćenju.

Kako je navedeno, Ukrajina ima svako pravo obnoviti svoj teritorijalni integritet vojnim i diplomatskim sredstvima, te će nastaviti oslobađati privremeno okupirana područja.

"Ukrajina nikada neće pristati ni na kakve ruske ultimatume. Pokušaji Moskve da stvori nove linije razdvajanja ili oslabi međunarodnu potporu Ukrajini osuđeni su na propast ne uspjeti", poručili su iz ukrajinskog Ministarstva.

Zvaničnici koje podržava Rusija u četiri ukrajinska regiona koje djelimično kontroliše Moskva objavili su konačne rezultate takozvanih referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji, rekavši da su birači "velikom većinom" podržali aneksiju.

Glasanje je održano između 23. i 27. septembra u dijelovima Zaporožja, Luganska, Donjecka i Hersona koji su pod vojnom okupacijom Moskve. Ove oblasti čine oko 15 posto teritorije Ukrajine.

Lažni referendum održan je usred tvrdnji nekih lokalnih zvaničnika da su biračima prijetili i primoravali ih da glasaju. Izborni zvaničnici su nosili glasačke kutije od kuće do kuće u mnogim slučajevima u pratnji naoružanih ruskih snaga.

U regionu Donjecka na istoku Ukrajine, 99,23 posto onih koji su došli na birališta glasalo je za njen ulazak u Rusiju, što je navelo separatističkog lidera kojeg podržava Moskva Denisa Pušilina da pozdravi rezultat kao "kolosalan".

U drugom istočnom regionu, Lugansku, ruski izborni zvaničnici rekli su da je konačni rezultat 98,42 posto u korist aneksije.

Birački organ u Zaporožju saopštio je da je 93,11 posto glasačkih listića dalo podršku aneksiji, dok je u Hersonu 87,05 onih koji su glasali navodno za pripajanje.

XS
SM
MD
LG