Dostupni linkovi

Zelenski potpisao zakone o produženju ratnog stanja i opšte mobilizacije dok Rusija gađa civilne ciljeve


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu, 8. novembar 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu, 8. novembar 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 9. novembra potpisao zakone o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije za 90 dana nakon što je Rusija pokrenula dva raketna napada na ukrajinske civilne ciljeve.

Zakoni koje je ukrajinski parlament usvojio 8. novembra produžavaju vanredno stanje i opštu mobilizaciju do 14. februara 2024.

Ratno stanje uvedeno u Ukrajini je uvedeno 24. fabruara 2022., na dan kada je započela ruska invazija. Istovremeno je objavljena opšta mobilizacija. Glasanje ukrajinskog parlamenta o produženju je deveto od početka rata 2022, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Glavni štab ukrajinske vojske spomenuo je dva raketna napada ranije dok je u regijama Dnjepropetrovsk, Kirovohrad, Herson i Mikolajev proglašena uzbuna za vazdušni napad.

Serhi Lisak, guverner ukrajinske regije Dnjepropetrovsk, odvojeno je rekao da je jedan ruski projektil iznad regije oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana. Najnoviji udari uslijedili su dan nakon što je ukrajinska vojska saopštila da je najmanje pet civila ubijeno u nedavnom ruskom granatiranju u istočnoj i jugoistočnoj Ukrajini.

Pozive na početak pregovora s Rusijom ponovno je odbacio ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, rekavši da su prethodni pokušaji bili uzaludni i da Ukrajina "ne bi trebala i neće pasti u ovu zamku".

"Između 2014. i 2022. Ukrajina je održala oko 200 rundi pregovora s Rusijom", rekao je Kuleba na društvenoj mreži X. "Tokom tog perioda postignuto je 20 sporazuma o prekidu vatre, koje je Rusija brzo prekršila."

Kuleba je, obraćajući se "onima koji imaju kratko pamćenje", takođe naglasio da ni ovi pregovori ni sporazumi nisu uspjeli da spriječe invaziju ruskih trupa na Ukrajinu.

"Oni koji tvrde da bi Ukrajina sada trebala pregovarati s Rusijom su ili neinformisani ili zavedeni, ili su na strani Rusije i žele da (ruski predsjednik Vladimir) Putin napravi pauzu prije još veće agresije", rekao je.

XS
SM
MD
LG