Dostupni linkovi

SAD najavile tim koji će Ukrajini pomoći u gonjenju ratnih zločinaca


Državni tužilac SAD Merrick Garland i ukrajinska Glavna tužiteljica Irina Venediktova sastali su se u Krakovecu na granici Ukrajine sa Poljskom 21. juni 2022.
Državni tužilac SAD Merrick Garland i ukrajinska Glavna tužiteljica Irina Venediktova sastali su se u Krakovecu na granici Ukrajine sa Poljskom 21. juni 2022.

Američki glavni državni tužilac Merrick Garland obavezao se da će pomoći u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Ukrajini od početka ruske invazije, rekavši 21. juna tokom posjete toj zemlji da se odgovorni za ratne zločine "neće imati gdje da se sakriju".

Garland se sastao s ukrajinskom glavnom tužiteljkom Irinom Venediktovom u blizini Lviva i najavio formiranjetima koji će se baviti pronalaženjem ratnih zločinaca, saopštilo je je Ministarstvo pavde SAD.

"Mi i naši partneri pratićemo sve dostupne mogućnosti kako bismo osigurali da oni koji su odgovorni za ove zločine budu pozvani na odgovornost", rekao je Garland novinarima ulazeći na sastanak s Venediktovom.

Novoformirani tim će pomoći Ukrajini u kaznenom progonu, prikupljanju dokaza, forenzici i pravnoj analizi kršenja ljudskih prava, ratnih zločina i drugih zločina. Navodi se da je glavni savjetnik tima svojevremeno vodio napore u pronalaženju nacističkih ratnih zločinaca.

Tim će se takođe usredotočiti na potencijalne ratne zločine nad kojima Sjedinjene Države imaju jurisdikciju, uključujući ubistvo i ranjavanje američkih novinara koji su izvještavalo o ratu.

"Amerika i svijet vidjeli su mnoge užasne slike i pročitali izvještaje o brutalnosti i smrti koji su rezultat nepravedne invazije Rusije na Ukrajinu", rekao je Garland u saopštenju ministarstva.

Venediktova je zahvalila Garlandu na podršci, nazvavši je "vrlo važnom".

Gotovo četiri mjeseca nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Kijev kaže da je identifikovano nahiljade osumnjičenih za ratne zločine.

Najzloglasnije su bile optužbe za neselektivna ubistva civila u Buči. Američki predsjednik Joe Biden proglasio je ta ubistva ratnim zločinima.

Tela vezanih i streljanih u masovnoj grobnici kod Kijeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Izvor: Reutersa, AFP

XS
SM
MD
LG