Dostupni linkovi

Moskva upućuje pretnje Ukrajini nakon smrti ruskog ratnog izveštača


Ukrajinski vojnik stoji na uništenom ruskom tenku u nedavno oslobođenom selu Novodarivka u regiji Zaporižja, 21. juli
Ukrajinski vojnik stoji na uništenom ruskom tenku u nedavno oslobođenom selu Novodarivka u regiji Zaporižja, 21. juli

Moskva preti nakon što je rusko ministarstvo odbrane 22. jula objavilo da je u Ukrajini ubijen ratni dopisnik ruske novinske agencije RIA, a tri novinara ranjena.

"Oni koji su odgovorni za brutalno ubistvo ruskog novinara neizbežno će trpeti zasluženu kaznu. Celokupnu odgovornost dele oni koji su snabdevali kasetnom municijom svoje kijevske štićenike", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je, bez pružanja dokaza, izjavila da je napad bio nameran i da je izveden kasetnom municijom.

Iz Ukrajine do sada nije bilo komentara o incidentu.

Prema navodima ruskog ministarstva odbrane, ratni dopisnik novinske agencije RIA je ubijen, a tri ruska novinara su ranjena 22. jula u granatiranju u blizini fronta u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Zaporižja.

U odvojenom incidentu, nemački medij Dojče vele saopštio je da je jedan od njihovih novinara, Jevgenij Šilko, ranjen negde u Ukrajini u ruskom napadu kasetnom municijom u kojem je ubijen ukrajinski vojnik.

Rečeno je da njegov život nije u opasnosti.

Kasetne bombe su u centru pažnje nakon što ih je Ukrajina ovog meseca dobila od Sjedinjenih Država. Mnoge zemlje ih zabranjuju, jer geleri na širokom području mogu predstavljati rizik za civile.

Agencija Rojters navodi da nije mogla nezavisno da potvrdi upotrebu takvog oružja ni u jednom od incidenata 22. jula.

Obe strane su ih koristile tokom 17-mesečne invazije Rusije na Ukrajinu.

Ukrajina se obavezala da će koristiti kasetnu municiju samo protiv neprijateljske vojske. Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je ove nedelje da ih ukrajinske snage koriste na odgovarajući i efikasan način protiv ruskih formacija.

Ruski napadi krstarećim raketama i granatama

Ranije 22. jula su ukrajinski vojni i regionalni dužnosnici naveli da su u ruskom granatiranju i zračnim napadima na ukrajinska civilna područja i infrastrukturu za izvoz žitarica ubijene najmanje četiri osobe, uključujući dvoje djece, i prouzročili golemu materijalnu štetu u posljednja 24 sata.

Ruska vojska lansirala je 16 krstarećih raketa i više od 20 zračnih napada na ukrajinske položaje i naseljena područja, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga.

U istočnoj regiji Donjeck, u kojoj se mjesecima vode teške borbe, u ruskom granatiranju ubijeno je dvoje djece, dječak (10) i djevojčica (16) u selu Družba, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko u petak na Telegramu.

Kirilenko je rekao da su brat i sestra poginuli kada je jedna od granata, koje su ispalile ruske trupe, pogodila dvorište njihove kuće. Ranjena je i jedna starija žena koja je potom hospitalizirana.

U sjevernoj regiji Černihiv, dvije starije žene su poginule kada je ruski projektil pogodio njihovo selo, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Vojska je također navela da su skladišta žitarica u južnoj Ukrajini oštećena u napadu i da je više od 70 stambenih zgrada i druge infrastrukture uništeno ili oštećeno.

Raketni napadi pogodili su u petak ukrajinske crnomorske luke, četvrti dan zaredom, zapalivši skladišta žitarica u regiji Odesa i uništivši velike količine hrane spremljene za izvoz.

"Nažalost, pogođen je terminal za žitarice jednog od poljoprivrednih poduzeća u regiji Odesa. Neprijatelj je uništio 100 tona graška i 20 tona ječma. Dvije osobe su ranjene u eksploziji", rekao je regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu.

Rusija je 21. jula rekla da je njezina mornarica izvela "vježbu" bojevog gađanja na sjeverozapadnom području Crnog mora i to nekoliko dana nakon što je Kremlj rekao da će se teretni brodovi na putu za ukrajinske luke na Crnom moru smatrati potencijalnim vojnim ciljevima.

Zelenskij se 21. jula sastao s vojnim zapovjednicima kako bi razgovarali o situaciji na fronti i o inicijativi za žito.

Šefica odjela za politička pitanja UN-a rekla je u petak na Vijeću sigurnosti da ruski napadi na ukrajinske crnomorske luke riskiraju "dalekosežne učinke na globalnu sigurnost hrane, posebno u zemljama u razvoju".

Rosemary DiCarlo također je istakla da su prijetnje o mogućem gađanju civilnih plovila u vodama Crnog mora, koje su uputile i Rusija i Ukrajina, neprihvatljive.

Kada je riječ o situaciji na frontu, ruske snage nemilosrdno napadaju ukrajinske položaje u Donjecku i još jednoj istočnoj regiji, Harkovu.

"Neprijatelj i dalje usmjerava svoje glavne napore na Kupjansk [Harkovska regija], Liman, Bahmut, Avdijivka i Marjinka [Donjecka regija], u kojima je u posljednja 24 sata vođeno 40 bliskih borbi", naveo je u subotu Glavni stožer.

Ukrajinske snage nastavljaju svoju protuofanzivu u smjerovima Melitopolja i Berdjanska u južnoj regiji Zaporožja, rekla je vojska, ne navodeći pojedinosti.

XS
SM
MD
LG