Dostupni linkovi

Poljska spremna da pošalje sve avione MiG 29 Ukrajini, kaže Duda


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik Poljske Andžej Duda u Varšavi 5. aprila 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik Poljske Andžej Duda u Varšavi 5. aprila 2023.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegova supruga dočekani su sa vojnim počastima u Poljskoj u sredu, na početku zvanične posete koja je zamišljena kao gest zahvalnosti susednoj naciji za ključnu podršku u odbrani Ukrajine od ruske invazije.

Poljska će poslati 14 borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu, rekao je poljski predsednik Andžej Duda tokom zajedničkog obraćanja na konferenciji za medije, ali je najavio da je spreman da pošalje svih 28 aviona MiG-29 koje Poljska ima.

"Mislim da ćemo u budućnosti biti spremni da pošaljemo i preostale avione MiG 29 naše flote Ukrajini, ako za tim bude postojala potreba", kazao je.

"Četiri MiG-a 29 koja su ostala u skladištu predata su Oružanim snagama Ukrajine poslednjih meseci. Sada se daju četiri MiG-a, dakle ukupno osam. Spremni smo... da damo još šest koji su trenutno u pripremi. Pretpostavljamo da bi uskoro mogli da budu prebačeni", rekao je Duda.

Naglasio je da Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO koji će se održati u julu u litvanskoj prestonici Vilnjusu.

Duda je Zelenskom dodelio najstarije i najviše civilno odlikovanje u Poljskoj, Orden belog orla, uz obrazloženje da se dodeljuje istaknutim ljudima u Poljskoj i u međunarodnim odnosima Poljske.

"Ne sumnjamo da je vaš stav, zajedno sa hrabrošću nacije, spasio Ukrajinu", rekao je poljski predsednik Zelenskom.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina želi da Poljska postane ključni partner u ogromnim naporima za obnovu njegove zemlje nakon završetka rata sa Rusijom.

Ukrajinski lider je takođe pozvao poljske kompanije da dođu u Ukrajinu pre završetka rata kako bi obezbedili bolju poziciju na ukrajinskom tržištu.

Poseta je redak izlazak Zelenskog iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022. Iako prati posete Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Belgiji, izdvaja se od ostalih jer je unapred najavljena bez tajnosti prošlosti putovanja.

Neobično je i to što se predsedniku pridružila i prva dama Olena Zelenska. Marčin Pržidač, šef spoljnopolitičkog kabineta poljskog predsednika Andžeja Dude, opisao je to kao prvu posetu Zelenskog ove vrste od početka rata.

Na ceremoniji dobrodošlice u dvorištu kraljevske palate, dok su Duda i prve dame dve zemlje bile obučene u svečanu odeću, Zelenski je nosio svoj prepoznatljivi tamni duks i kaki pantalone u znak podrške borbi Ukrajine.

Prva dama Olena i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (levo) sa predsednikom Poljske Adžejem Dudom i prvom damom te zemlje Agatom Kornhauser-Dudom ispred Predsedničke palate u Varšavi, 5. april 2023.
Prva dama Olena i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (levo) sa predsednikom Poljske Adžejem Dudom i prvom damom te zemlje Agatom Kornhauser-Dudom ispred Predsedničke palate u Varšavi, 5. april 2023.

Dok su putovanja Zelenskog prošlog februara u London, Pariz i Brisel bili deo njegovih napora u borbi za ratne avione i članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u, njegova poseta Vašingtonu prošlog decembra trebalo je da obezbedi političku podršku SAD.

Značaj Varšave za Kijev

Međutim, putovanje u Varšavu je prvenstveno zahvalnica zemlji koja je bila važna međunarodna podrška Ukrajini od početka ruske invazije, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Poljska, koja leži na istočnom krilu NATO-a, oseća se posebno ugroženom od Rusije i bila je jedan od vodećih zagovornika pružanja vojne pomoći.

Poseta je takođe osvetlila sve veću međunarodnu ulogu Poljske u novom bezbednosnom poretku koji nastaje nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Poljska, članica NATO-a i Evropske unije, modernizuje svoju vojsku porudžbinama tenkova i druge opreme od američkih i južnokorejskih proizvođača, dok su Sjedinjene Države takođe pojačale svoje vojno prisustvo u Poljskoj.


Varšava je bila ključni saveznik Ukrajine od ruske invazije u punom obimu prošle godine, a takođe je postala i centar za humanitarnu pomoć i oružje za tranzit u Ukrajinu.

Zelenski je putovao kroz Poljsku na svojim drugim putovanjima, ali do sada Poljsku nije stavio u fokus jednog svog putovanja.

Zelenski će, uz sastanak sa Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim, prisustvovati ekonomskom forumu usredsređenom na rekonstrukciju Ukrajine i sastati se sa nekim od Ukrajinaca koji su našli utočište u Poljskoj.

Poljska je bila ključna destinacija za ukrajinske izbeglice, posebno one koji žele da ostanu blizu jer planiraju da se vrate ili žele da posete svoje voljene.

Više od 1,5 miliona Ukrajinaca se prijavilo u Poljsku od početka rata, pridruživši se velikom broju Ukrajinaca koji su poslednjih godina već živeli tamo.

Problemi ukrajinskog žita

Poseta Zelenskog takođe dolazi u delikatno vreme, jer poljski farmeri protestuju zbog ukrajinskog žita koje je u toj zemlji oborilo njihove cene.

Žito je namenjeno samo za skladištenje i tranzit kroz Poljsku da bi stiglo na međunarodna tržišta u severnoj Africi i na Bliskom istoku, ali farmeri u Poljskoj kažu da žito umesto toga ostaje u Poljskoj, zauzima prostor u silosima i ulazi na lokalna tržišta, što dovodi do pada lokalnih cena za farmere.

Rumunski i bugarski poljoprivrednici kažu da se suočavaju sa istim problemom.

Przidacz je u komentarima novinarima priznao da je to pitanje izazvalo tenzije i rekao da će to biti tema razgovora u srijedu.

Gnev farmera je, kako piše AP, problem za vladu Moravjeckog uoči opštih izbora na jesen, posebno zato što njegova konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda ima veliku podršku u ruralnim oblastima.

Sat vremena pre nego što je Duda trebalo da dočeka Zelenskog, poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik, koji je bio u fokusu gneva farmera, podneo je ostavku na svoju funkciju.

U Ukrajini su vojne vlasti saopštile u sredu da su ruske snage u prethodna 24 sata izvele 47 vazdušnih udara, tri raketna udara i 42 napada iz višecevnih raketnih bacača.

Najmanje četiri civila su ubijena, a 16 ranjeno u tom periodu, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG