Dostupni linkovi

EU će razmatrati dodatne sankcije Rusiji, novi napadi na ukrajinske gradove


Ruski raketni napad na Dnjepar, 16. juli
Ruski raketni napad na Dnjepar, 16. juli

Evropska unija će u ponedjeljak raspravljati o pooštravanju sankcija Rusiji, dok Kijev optužuje Moskvu za nove napade na više stambenih područja u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Novi napadi uslijedili su nakon što je Moskva najavila da će pojačati svoje vojne operacije, a Kijev je optužio Rusiju za instaliranje raketnih lansera u najvećem europskom nuklearnom postrojenju.

S sukobom koji se zahuktava i sve više širi u globalnu energetsku i prehrambenu krizu, ministri vanjskih poslova EU-a razmatraju zabranu kupovine zlata iz Rusije, što bi bilo u skladu sa sankcijama koje su već nametnuli partneri G7.

G7 je u junu najavila zabranu uvoza ruskog zlata, što je potez usmjeren protiv ruskih oligarha i ratne mašine predsjednika Vladimira Putina. Britanska vlada je tada rekla da je izvoz ruskog zlata prošle godine ukupno iznosio više od 15 milijardi dolara.

Šest prethodnih rundi sankcija EU-a bile su usmjerene na rusku ekonomiju, finansijski sustav, centralnu banku, najviše vladine dužnosnike, kao i Putina i njegov najuži krug. Kroz zadnje sankcije u junu uvedene su zabrane za većinu uvoza ruske nafte.

Više osoba iz Rusije također bi moglo biti stavljeno na crnu listu Evropske unije.

"Moskva mora nastaviti plaćati visoku cijenu za svoju agresiju", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon prosljeđivanja predloženih mjera.

Očekuje se da će Brisel održati početne razgovore o sankcijama u ponedjeljak, ali neće donijeti odluku isti dan, navodi AFP na osnovu informacija visokog dužnosnika EU.

U nedjelju je guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko optužio Moskvu za granatiranje "civilne infrastrukture, posebno obrazovnih institucija".

Nikolajev koji se nalazi u blizini obale Crnog mora bio je pod "masovnim granatiranjem" u ranim jutarnjim satima u nedjelju, rekao je regionalni guverner Vitaliy Kim.

Kim je dodao da je nekoliko stambenih područja granatirano u regiji dan ranije i da su tri osobe poginule u selu Ševčenkove, a jedna osoba poginula u gradu Shjorkivu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Načelnik britanskih oružanih snaga, admiral Tony Radakin, procijenio je u razgovoru za BBC da je 50.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u invaziji i da je gotovo 1.700 ruskih tenkova i oko 4.000 oklopnih vozila uništeno.

Radakin je sugerirao da bi ruske kopnene snage sada mogle predstavljati manju prijetnju, ali više od 20 sedmica od kada je počela invazija, iz Moskve je u subotu rečeno da će pojačati vojnu operaciju.

Ministar odbrane Sergej Šojgu "dao je potrebne upute za daljnje povećanje" vojnog pritiska, navodi njegovo ministarstvo.

Naredbe su uslijedile nakon što je ukrajinska agencija za atomsku energiju optužila Ruse da su postavili lansere projektila u nuklearnu elektranu Zaporožje i koristili to postrojenje za granatiranje regije Dnjepar.

Najžešće borbe i dalje su fokusirane na industrijsku regiju Donbas na istoku. Nekoliko sela je pogođeno u nedelju, no do sada nisu zabilježene žrtve.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG