Dostupni linkovi

Ruske snage zauzele gradove u Lugansku, nastavljaju s bombardovanjem regije


Dim i vatra dižu se iz fabrike hemikalija Azot, u kojoj se sklanjaju stotine civila, u Sjevjerodonjecku 18. juni 2022. 
Dim i vatra dižu se iz fabrike hemikalija Azot, u kojoj se sklanjaju stotine civila, u Sjevjerodonjecku 18. juni 2022. 

Ruske snage zauzele su dva grada u blizini gradova Lisičansk i Sjeverodonjeck u regiji Lugansk, saopštila je ukrajinska vojska 21. juna. Zarobljeni gradovi - Pidlisne i Mirna Dolina - nalaze se u smjeru Toškivka-Pidlisne, naveo je glavni štab oružanih snaga Ukrajine u svom večernjem izvještaju.

Ukrajinska vojna komanda takođe je saopštila da su ruske snage imale "djelimičan uspjeh" u području Horske i u smjeru Biljeg Hora, dok su ukrajinski vojnici uspješno odbili napad u smjeru Visokog.

Ukrajina je ranije potvrdila da je Rusija zauzela selo Toškivka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojna situacija u Lugansku vrlo teška jer je Rusija pojačala dejstva da izbaci ukrajinske vojnike iz kritičnih područja. "To je stvarno najteža tačka. Okupatori snažno pritiskaju", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

Ruske snage uzrokovale su "katastrofalnu" štetu dok su nastavile da bombarduju Lisičansk i njegov pobratimski grad Sjeverodonjeck, rekli su ranije ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski borci držali su se u fabrici hemikalija Azot, gdje se nalazi oko 500 civila. Regionalni vojni guverner Luganska Sergej Hajdaj rekao je u intervjuu za AP da ruske snage pretvaraju to područje "u ruševine".

Život u opsadi na istoku Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
Izvor: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG