Dostupni linkovi

Zelenski predlaže produženje ratnog stanja za 90 dana


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prisustvuje taktičkim vojnim vježbama koje održavaju oružane snage zemlje na poligonu u regiji Rivne, 16. februara 2022.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prisustvuje taktičkim vojnim vježbama koje održavaju oružane snage zemlje na poligonu u regiji Rivne, 16. februara 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaze o produženju ratnog stanja i mobilizacije za još 90 dana u zemlji, počevši od 25. maja.

Dokumenti su dostavljeni ukrajinskom parlamentu i mora ih odobriti najmanje polovina poslanika.

Ratno stanje je uvedeno u zemlji 24. februara, na dan kada je Rusija izvršila invaziju. Početni period od 30 dana do sada je dva puta produžen.

Prvi ukaz Zelenskog o mobilizaciji bio je na 90 dana i primjenjivao se na sve regije u zemlji.

Prošle sedmice, ministar odbrane Ukrajine rekao je da se nada da će naoružati milion boraca dok se zemlja priprema za "novu, dugu fazu rata”.

Ratno stanje daje vojnom rukovodstvu ovlasti da interveniše u civilnim, na primjer uvođenjem policijskog časa, zabranom putovanja i pretresom kuća i vozila civila.

Takođe suspenduje niz prava koja civili imaju u miru, uključujući pravo na slobodu kretanja, uključujući i napuštanje Ukrajine, pravo na rad, bavljenje poduzetničkom djelatnošću i štrajkove.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U skladu sa vanrednim stanjem od početka invazije, policijski čas je uveden u različitim vremenima u gradovima širom zemlje.

Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje, iako postoje izuzeci, poput očeva više od troje djece.

Izvor: BBC, agencije

XS
SM
MD
LG