Dostupni linkovi

Rusija raspoređuje snage na istoku, Ukrajinci očekuju ofanzivu


Ukrajinski vojnik u rovu na liniji fronta u Donjeckom regionu na istoku Ukrajine, 31. januar 2023.
Ukrajinski vojnik u rovu na liniji fronta u Donjeckom regionu na istoku Ukrajine, 31. januar 2023.

Rusija raspoređuje svoje vojne snage u oblasti Luganska u Ukrajini pripremajući se, kako Kijev navodi, za ofanzivu u istočnoj oblasti tokom narednih nedelja, saopštili su 1. februara lokalni ukrajinski zvaničnici.

Ruske snage proteruju stanovnike iz delova Ukrajine pod kontrolom Rusije u blizini linija fronta, kako ne bi mogli da izveštavaju ukrajinsku artiljeriju o razmeštanju ruskih trupa, rekao je guverner Luganska Serhij Haidai.

"Postoji aktivno prebacivanje ruskih trupa u region i oni se definitivno pripremaju za nešto na istočnom frontu u februaru", rekao je Haidai.

Vojni analitičari predviđaju novi pritisak moskovskih snaga, a Institut za proučavanje rata je 1. februara saopštio da je "neposredna ruska ofanziva u narednim mesecima najverovatniji pravac delovanja".

Početak ofanzive bi mogao da se poklopi s godišnjicom početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je 1. februara da Rusija svoje snage koncentriše i u susednoj Donjeckoj oblasti u pokušaju da zauzme strateški bitan grad Bahmut.

Regionalni guverner Donjecka, Pavlo Kirilenko, objavio je slike posledica gađjanja Bahmuta, na kojima se vide ogromna oštećenja stambenih zgrada i rekao da Rusija i dalje "raspoređuje nove snage u regionu".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG