Dostupni linkovi

Ministar odbrane potvrdio da je protivvazdušna odbrana stigla u Ukrajinu


Protivvazdušni sistemi NASAMS stigli su u Ukrajinu (ilustrativna fotografija)
Protivvazdušni sistemi NASAMS stigli su u Ukrajinu (ilustrativna fotografija)

Ukrajina je u ponedeljak, 7. novembra objavila da je dobila više sistema protivvazdušne odbrane od zapadnih vojnih saveznika, rekavši da će to oružje pomoći u odbrani od ruskih napada koji su u poslednjih nekoliko nedelja usmereni na energetsku infrastrukturu.

„Protivvazdušni odbrambeni sistemi NASAMS i Aspide stigli su u Ukrajinu! Ovo oružje će značajno ojačati ukrajinsku vojsku i učiniti naše nebo bezbednijim“, rekao je ministar odbrane Oleksij Reznikov na društvenim mrežama.

„Nastavićemo da obaramo neprijateljske ciljeve koji nas napadaju. Hvala našim partnerima - Norveškoj, Španiji i SAD“, dodao je Reznikov.

Ruski udari tokom prošlog meseca uništili su oko trećine ukrajinskih elektrana, a vlada je pozvala Ukrajince da što više štede struju, podseća agencija Frans pres (AFP).

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Vlasti u Kijevu saopštile su u ponedeljak da je situacija oko sposobnosti grada da snabdeva stanovnike energijom ostala "izazov" i pozvale Ukrajince u prestonici da ograniče upotrebu struje u određenim periodima dana.

„Molimo sve stanovnike regiona da podrže radnike u borbi na energetskom frontu“, navodi se na platformi društvenih medija Telegram, prenosi AFP.

Reznikov je prošlog meseca rekao da je Ukrajina dobila prvi odbrambeni sistem Iris-T od Nemačke.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG