Dostupni linkovi

Ukrajina poziva na istragu nakon snimaka navodnog mučenja


Ombudsman Dmitro Lubinets
Ombudsman Dmitro Lubinets

Ukrajinski zvaničnici su pozvali na istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci koji, navodno, prikazuju ruske vojnike kako kastriraju, a potom i ubijaju ukrajinskog ratnog zarobljenika.

Ombudsman Dmitro Lubinets rekao je 29. jula da je zatražio od Ureda glavnog tužitelja da pokrene istragu o snimcima koji su se dan ranije pojavili na nekoliko kanala na ruskom i ukrajinskom jeziku na Telegramu.

Pojedinosti o videu, poput lokacije i vremena snimanja tek trebaju potvrditi službeni izvori. Na engleskom servisu Radija Slobodna Evropa također nije potvrđena autentičnost videa te je odlučeno da video neće objaviti.

"Podnio sam zahtjev Uredu glavnog tužitelja Ukrajine za provjeru činjenice i evidencije ratnog zločina, kršenja Ženevske konvencije", rekao je Lubinets.

“Također, pripremamo saopštenje za UN-ov Odbor protiv mučenja za organiziranje hitnog posjeta Ruskoj Federaciji i privremeno okupiranim područjima Ukrajine, kao i Evropskom odboru za sprječavanje mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazna (CPT)", dodao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Govoreći o video snimcima, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak obećao je da će Ukrajina identifikovati ”sve" koji su bili uključeni u incident, rekavši da "magla rata neće pomoći ruskim dželatima da izbjegnu kaznu".

Ruski dužnosnici još nisu službeno komentarisali snimke.

Otkako je Moskva pokrenula invaziju krajem februara, Ukrajina kaže da je identifikovala hiljade ratnih zločina koje je počinila ruska vojska.

Dječak preživio ruski napad u kojem mu je poginula majka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Istražitelji nekoliko zemalja, kao i Međunarodni krivični sud, također su prikupljali i ispitivali dokaze kako bi utvrdili jesu li počinjeni ratni zločini.

Rusija kaže da u svojim vojnim operacijama ne gađaju civile namjerno, uprkos sve brojnijim video zapisima i konkretnim dokazima koji pokazuju uništavanje stambenih zgrada, bolnica, kulturnih objekata i drugih nevojnih objekata.

XS
SM
MD
LG