Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukrajina: Doviđenja ruskom vojnom pozdravu


Spomenik nastradalim Ukrajincima i Ukrajinkama tokom protesta na Euromajdanu 2014. godine

Autor Christopher Miller, priredila Mirjana Rakela

Ako ukrajinska vlada uspije, vojska te zemlje uskoro će napustiti službeni poziv i odgovor na sovjetske pozdrave koji uključuju riječ "druže" i koji traju još od odvajanje Ukrajine iz SSSR prije 27 godina sa izrazom "Slava Ukrajini", koji je populariziran tokom prosvjeda Euromajdana 2013 i 2014.

Prijedlog je došao od premijera Volodimira Hrojsmana, koji je 5. februara podnio nacrt zakona parlamentu kako bi izmjenio postojeći zakon koji zahtijeva od ukrajinskih vojnika i visokih časnika da se međusobno oslovaljavaju sa "Zdravo druže" i "Dobar dan, gospodine!" i zamijene ih riječima "Slava Ukrajinu!" i "Slava junaku!"

Rizik, sa ili bez sistema
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:38 0:00

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, nije odredio datum za raspravu o prijedlogu zakona, ali vjerojatno će dobiti široku podršku zakonodavaca i civilnog društva, koji su podupirali zakone o dekomunizaciji društva i koji su za zabranu sovjetskih simbola, te izjednačuju sovjetski i nacistički režim.

Od prosvjeda poznatih kao Euromajdan, koji su zbacili s vlasti bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča i od početka rata sa proruskim separatistima na istoku zemlje, Ukrajinci su se počeli koristiti pozdravom "Slava Ukrajini" i odgovorom "Slava herojima" .

Pozdrav ima blagoslov predsjednika Petra Porošenka, koji se njime koristi u obraćanju naciji, ali i na konferencijama za novinare sa zapadnim kolegama. To je i pozdrav vojnika koji se bore na prvoj crti bojišta, ali i slogan kojim se koriste eurooptimisti koji guraju reforme u parlamentu.

To je izraz koji se lako može uzvikivati na rock koncertima, mogu ga koristiti sportaši u tv intervjuima, ili će ga mrmljati vozači autobusa na nekoj novoasfaltiranoj cesti.

Kijev: Oko 50.000 ljudi pjevalo himnu Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

No, ima i onih kojima se neće svidjeti, biće kritika zbog toga što poziv ima korijene u kontroverznoj organizaciji ukrajinskih nacionalista (OUN) i ukrajinske pobunjeničke armije (UPA) koje su se borili za nezavisnu Ukrajinu prije i u toku Drugog svjetakog rata, te počinili brojne ratne zločine protiv Poljaka i Židova.

Rusi koji žive na istoku Ukrajine i obilježavaju pobjede Crvene armije u Drugom svjetskom ratu vjerojatno neće biti zadovoljni tom promjenom, kao i poslanici iz opozicijskog bloka, stranke koju čine brojne pristaše proruski orijentiranog bivšeg predsjednika Janukoviča.

Službeno uvođenje u upotrebu izraza kojeg su koristili ukrajinski ultranacionalisti tokom Drugog svjetskog rata, Moskva bi mogla dodatno iskoristiti kako bi osnažila svoju tvrdnju da "hunta" i "fašisti" vladaju Kijevom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG