Dostupni linkovi

S ruskim trupama u blizini, Ukrajinci razmišljaju o posedovanju oružja


Ukrajinski vojnici obučavaju dobrovoljce civilne odbrane u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine, 8. juli 2015. (Arhivska fotografija)
Ukrajinski vojnici obučavaju dobrovoljce civilne odbrane u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine, 8. juli 2015. (Arhivska fotografija)

Pišu: Darja Kurenaja i Mark Raczkiewycz

Picerija u glavnom gradu Ukrajine pokrenula je nedavno neobičnu promotivnu kampanju: kupi oružje, jednu dobiješ besplatno.

To jest, dobijete besplatnu srednju ili veliku picu, ako možete da pokažete da ste u januaru kupili oružje ili dobili dozvolu za oružje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ponuda je važila tri dana u restoranu u centru Kijeva koji je deo lanca Pica veterano (Pizza Veterano). Ime lanca picerija odražava činjenicu da je njegov vlasnik Leonid Ostalcev veteran skoro osmogodišnjeg rata sa separatistima koje podržava Rusija u regionu Donbas na istoku zemlje.

Promocija je, rekao je Ostalcev, gest zahvalnosti Ukrajincima koji su kupili ili registrovali oružje u vreme kada je Rusija okupila više od 100.000 vojnika blizu granice s njihovom zemljom, izazivajući strahove da bi Moskva mogla da pokrene novu veliku ofanzivu.

To se takođe nadovezalo na sve širu raspravu o posedovanju oružja koja je podstaknuta programima obuke civila, stvaranjem regionalnih jedinica za odbranu zemlje od napada velikih razmera, kao i drugim pripremama u senci jačanja ruske vojske blizu granice.

"Želim da se zahvalim građanima koji, osećajući opasnost od nepredvidivih kretanja (Rusije), donose ispravne odluke i postaju vlasnici oružja", napisao je Ostalcev na Fejsbuku (Facebook), koristeći psovku za opis mnogo većeg ukrajinskog suseda.

Post Ostalceva završava upozorenjem: "I ne zaboravite važnu stvar! Bez odgovarajuće obuke, oružje je samo mnogo metala i plastike – zato idite i vežbajte."

Rat je iznenada došao u Ukrajinu u aprilu 2014, nakon što su masovni protesti na Majdanu svrgli s vlasti predsednika naklonjenog Rusiji. Moskva je odgovorila zauzimanjem poluostrva Krim i podsticanjem separatizma na istoku i jugu Ukrajine. U sukobu u Donbasu poginulo je više od 13.200 ljudi, dok je raseljeno više od milion ljudi, utičući na Ukrajinu i njen narod na mnogo načina.

Sada je mogućnost nove i verovatno mnogo šire invazije gurnula pitanje vlasništva oružja u centar pažnje.

'Ne možemo se osloniti na državu'

Ukrajinska vlada je 29. januara dozvolila regrutima 25 novoformiranih jedinica Teritorijalne odbrane – otprilike po jedna za svaku pokrajinu – da koriste sopstveno lovačko oružje.

Jaroslav Jemeljanenko, predsednik Udruženja turoperatora u Černobilju, strastveni je vlasnik oružja. On ima pet komada vatrenog oružja i stav da "ne možemo da se oslonimo na državu da nas zaštiti".

Jaroslav Jemeljanenko sa svoje dve puške
Jaroslav Jemeljanenko sa svoje dve puške

Kada je u pitanju moguća ruska ofanziva, ankete pokazuju da je to široko rasprostranjeno mišljenje.

Istraživanje koje je u januaru sproveo kijevski Centar Razumkov pokazalo je da 56 odsto Ukrajinaca veruje da ni predsednik Volodimir Zelenski, ni vlasti šire "ne ulažu dovoljno napora da spreče invaziju" ili "organizuju odbranu zemlje".

Instruktor za samoodbranu Oleksij Martinenko još je jedan zagovornik posedovanja oružja, delom, kako je rekao, zato što "organi reda mogu tek ograničeno da zaštite sve".

U svom radu on vidi sve veći broj "civila koji posedovanje oružja smatraju načinom da zaštite svoju zemlju", rekao je Martinenko.

Dodatna briga oko mogućnosti nove ruske invazije, rekao je on, jeste činjenica da "većina ljudi (ne zna) kako da rukuje oružjem".

Oleksij Martinenko vežba streljaštvo
Oleksij Martinenko vežba streljaštvo

Maratinenko je citirao pokojnog Džefa Kupera (Jeff Cooper), bivšeg američkog marinca i stručnjaka za malokalibarsko oružje, koji je rekao da "posedovanje pištolja ne čini nekog naoružanim ništa više nego što posedovanje klavira čini nekog muzičarem".

Za neke u Ukrajini, međutim, opasnosti od posedovanja oružja veće su od potencijalnih koristi, makar za one koji nisu obučeni kako treba.

Tetjana, instruktorka taktičke medicine i prve pomoći, prodala je svoju lovačku pušku prošle godine pošto se uverila da neće biti efikasna u borbi.

Većina lovačkih pušaka je "za male razdaljine... i ako neko nema iskustva u gađanju iz blizine ili iz daljine i nikada ranije nije pucao na osobu, onda je veća verovatnoća da će oružje staviti u kovčeg (onoga ko puca)", rekla je ona.

'Ovo je naša zemlja'

Tetjana je za RSE rekla da nije protiv toga da civili poseduju oružje, ali da ono mora da bude u sigurnim rukama.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u zemlji s 44 miliona stanovnika ima skoro 1,5 miliona komada oružja. Svake godine se proda oko 70.000 komada oružja, navelo je ovog meseca ukrajinsko udruženje vlasnika oružja za portal Novi glas Ukrajine. Za dobijanje dozvole za oružje potrebno je u proseku mesec dana.

Vjačeslav Žuravljov, bivši potpukovnik u antiterorističkoj jedinici Službi državne bezbednosti, još je jedan zagovornik odgovornog posedovanja oružja. On kaže da bi "profesionalci trebalo da obučavaju ljude kako da pravilno rukuju oružjem i sve ostalo će biti u redu".

U slučaju velike ruske ofanzive, izgledi su sumorni.

Oleksij Bik, dobrovoljac u ratnoj zoni Donbasa, rekao je da je sve više ilegalnog oružja takođe ozbiljan problem. On, međutim, smatra da je u poređenju sa 2014. Ukrajina mnogo bolje pripremljena za potencijalnu eskalaciju ruske agresije.

"Naučili smo naše lekcije. Veterani imaju legalno vatreno oružje i prolaze obuku", rekao je on. "Nećemo bežati, nemamo kuda. Ovo je naša zemlja i mi ćemo je zaštiti."

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG