Dostupni linkovi

Obustava sukoba u Ukrajini zbog početka škole


Djeca u uništenoj školi na prvoj liniji fronta, mjesto Marinka, juli 2017.
Djeca u uništenoj školi na prvoj liniji fronta, mjesto Marinka, juli 2017.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predložio je prekid vatre na istoku Ukrajine od danas, na početku školske godine, za šta je dobio jednoglasnu podršku Rusije, Njemačke, Francuske i Sjedinjenih Država. Do sada je, međutim, bilo mnogo sličnih dogovora o prekidu vatre, koji nisu ispoštovani.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron podržali su prijedlog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koji im je u telefonskom razgovoru sinoć predložio da se na istoku Ukrajine obustave sukobi kako bi djeca mogla ići u školu.

Prema potvrdi press ureda Kremlja i ukrajinskog predsjednika, prekid vatre biće proglašen danas, što su potvrdili i Makronov ured, kao i ured Angele Merkel.

Porošenkov ured naveo je kako se lideri nadaju da će primirje "dovesti do održivog poboljšanja sigurnosne situacije u korist učenika i svih civila Donbasa".

Specijalni američki izaslanik za mirovne pregovore o Ukrajini Kurt Voker prethodno je podržao prijedlog u komentaru za Baltički novinski servis tokom posjete Litvaniji juče, a uoči današnjeg susreta sa ukrajinskim šefom diplomatije Pavlom Klimkinom.

"Prekid vatre kako bi se omogućio povratak učenika u škole čini se veoma dobrom idejom. Mi ćemo, jasno, podržati to i nadamo se da će strane moći to da provedu", rekao je Voker Baltičkom novinskom servisu.

Voker je takođe po prvi put prokomentarisao svoj sastanak sa savjetnikom u Kremlju Vladislavom Šurkovim od prije dva dana, za koji je Šurkov kazao da su razgovarali o nekim "novim idejama" za postizanje mira u Ukrajini.

"Mislim da smo se tada složili da trenutna situacija, status kvo, nije dobra ni za koga", naveo je Voker o svom razgovoru sa Šurkovim, te dodao da je potreban novi pogled na to kako popraviti sigurnost ljudi koji žive u Ukrajini.

Kurt Voker tokom posjete Ukrajini: Strašne posljedice konflikta
Kurt Voker tokom posjete Ukrajini: Strašne posljedice konflikta

Specijalni američki izaslanik, koji će danas u Kijevu boraviti sa američkim sekretarom za odbranu Džimom Matisom, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa prošlog mjeseca rekao je kako se svake večeri desi 1.500 i više kršenja prekida vatre. Voker je tokom posjete dijelovima Ukrajine na kojim traju sukobi kazao da je zapanjen, te da je to konflikt koji se nastavlja i ima strašne posljedice.

"Ako je ovdje pitanje sigurnost svih ljudi, onih koji su proruski ili onih koji su proukrajinski orijentisani – ovaj konflikt ne daje sigurnost, nego je uništava. I moramo više učioniti na zaustavljanju sukoba, povlačenjem snaga i zatim omogućavanjem osnova da vlada djeluje", naveo je Voker.

Inače, američki ministar odbrane Džejms Matis će tokom posjete Ukrajini danas vladi u Kijevu prenijeti uvjeravanja da SAD ne priznaju rusko pripajanje Krima.

Do posjete dolazi u trenutku kad vlada predsjednika Donalda Trampa razmatra planove da se Ukrajini isporuči smrtonosno oružje, što podržavaju i Pentagon i State Department, preneo je AP kada je poseta najavljena prošle sedmice.

U saopštenju Pentagona najavljeno je kako će Matis u Kijevu potvrditi da su SAD "čvrsto posvećene cilju ponovnog uspostavljanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Nekoliko prekida vatre proglašavano je i propalo od kako su proruski separatisti 2014. okupirali dijelove pokrajina Donjeck i Luhansk koje graniče sa Rusijom.

Od kada je počeo rat u Ukrajini ubijeno je više od 1.000 ljudi, ali obje strane već obučavaju narednu generaciju boraca - u posebnim ljetnim kampovima za obuku djece.

Video: Ukrajinski servis RSE

Ukrajinsku djecu obučavaju za rat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG