Dostupni linkovi

Ukrajinski sud zamrznuo imovinu bivšeg predsednika Porošenka


Petro Porošenko
Petro Porošenko

Ukrajinski sud zamrznuo je imovinu bivšeg predsednika te države Petra Porošenka u okviru zvanične istrage o navodnoj veleizdaji.

"Sud je odlučio da 'zamrzne' imovinu osumnjičenog, koja mu pripada po pravu vlasništva", saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca.

Ukrajinsko tužilaštvo saopšilo je da je Porošenko bio umešan u finansiranje proruskih separatista koji se bore protiv vladinih snaga u istočnoj Ukrajini u periodu 2014-2015. godine.

Porošenko je negirao optužbe, optužujući ukrajinske vlasti da su prešle "crvenu liniju" podizanjem optužnice za izdaju.

Tužilaštvo je u prošlog meseca zatražilo od ukrajinskog suda da uhapsi Porošenka, sa mogućnošću određivanja kaucije od milijardu hrivni (37 miliona dolara).

Porošenko, jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini, izvan je zemlje od kraja decembra, i još nije komentirao presudu. On je rekao da planira da se vrati u Ukrajinu 17. januara.

Porošenkovi saveznici navode da je zaplena njegove imovine rezultat lične odmazde aktuelnog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Slabi predsednik koristi manualnu tužbu, istragu i pravdu za kažnjavanje političkih protivnika", izjavio je Volodimr Arijev, poslanik iz Porošenkove stranke.

Zelenski nije komentarisao odluku suda, ali je ranije negirao da ima uticaj na državne tužioce ili pravosuđe.

Porošenku, koji je sada poslanik i lider opozicione partije Evropska solidarnost, preti kazna do 15 godina zatvora ako bude osuđen.

XS
SM
MD
LG