Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik potpisao zakon protiv oligarha 


 Volodymyr Zelensky, predsjednik Ukrajine u Glasgowu, Škotska, 1. novembar 2021.
Volodymyr Zelensky, predsjednik Ukrajine u Glasgowu, Škotska, 1. novembar 2021.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji ima za cilj suzbijanje političkog uticaja oligarha u toj zemlji.

Zelenski je 5. novembra potpisao takozvani zakon protiv oligarha, rekavši da je cilj dobrobit društva, a ne interesi uske elite bogatih i moćnih.

"Koliko god da je veliki biznismen, mora raditi po zakonu i ravnopravno sa ostalim privrednim subjektima. Ako je neko navikao da kupuje političare da bi mu se dozvolilo da zaobiđe zakon, onda će i najbogatiji morati da kažu zbogom toj navici", rekao je on.

"Ne može biti druge opcije osim da se demontira oligarhijski sistem. Bez toga je jednostavno nemoguće prevazići siromaštvo u Ukrajini i potpuno se pridružiti evropskoj zajednici", naveo je predsjednik Ukrajine.

Zakon koji je usvojio parlament u septembru, uvodi pravnu definiciju za oligarha, stvara registar tajkuna i zahtijeva od zvaničnika da se izjasne o kontaktima sa oligarsima ili njihovim predstavnicima.

Takođe zabranjuje oligarsima da finansiraju političke stranke, političke reklame ili demonstracije i isključuje ih iz privatizacije državne imovine.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija već dugo pozivaju Ukrajinu da obuzda šačicu oligarha koji imaju ogroman politički uticaj iza kulisa na štetu običnih građana, ali kritičari zakona upozoravaju da otvara vrata za subjektivno ciljanje pojedinaca.

XS
SM
MD
LG