Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je probila rusku prvu liniju kod okupiranog Hersona


Dejstvo ukrajinske vosjke na istoku zemlje, 26. avgust 2022.

Savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene linije na nekoliko frontova u ofanzivi na jugu, u blizini strateškog grada Hersona koji ruske snage drže okupiranim od početka rata.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič u video obraćanju kasno 29. avgusta takođe je rekao da ukrajinske snage granatiraju trajekte koje ruske snage koriste za snabdijevanje dijela teritorije koju je okupirala Rusija na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u regiji Herson.

Kao i mnogi navodi Ukrajine i Rusije, niti ovaj nije mogao odmah biti nezavisno verifikovan.

Ukrajinske oružane snage ranije 29. augusta objavile da su započele ofanzivnu akciju na nekoliko frontova na jugu, pokrenuvši dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi povratili oblast Herson od ruskih invazijskih snaga.

Ministarstvo odbrane Moskve je priznalo da je ukrajinska ofanziva pokrenuta, ali je insistiralo u tvrdnji da nije uspjela, te da su ruske snage nanijele velike žrtve ukrajinskim snagma. "Neprijateljski pokušaj ofanzive je propao", naveli su.

Zbog rata u Ukrajini prizemljeno 1.500 pilota
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Čini se da je ovaj napad dio dugo očekivane ofanzive koju je Kijev pokrenuo u pokušaju da ponovno zauzme jug zemlje, javlja BBC.

"Ukrajinske formacije trpe teške gubitke i na jugu i u svim drugim smjerovima", rekao je Sergej Aksjonov, čelnik Krima - ukrajinskog južnog poluotoka koji je Rusiji nelegalno pripojen 2014.

Tvrdnje Ukrajine i Rusije nisu nezavisno provjerene.

Rusija je okupirala velike dijelove ukrajinske regije Herson od početka invazije 24. februara.

U ponedjeljak je ukrajinska operativna skupina Kahovka na jugu objavila da je jedan puk snaga koje podržava Rusija napustio svoje položaje u regiji Herson. Dodaje se da su ruski padobranci koji su bili podrška pobjegli s bojnog polja.

U međuvremenu, portparol ukrajinske vojske Natalia Humeniuk rekla je da svaka vojna operacija zahtijeva da se o njoj ne priča, pozivajući Ukrajince na strpljenje.

"Naši glavni napori bili su usmjereni na uništavanje neprijateljskih baza za skladištenje streljiva. Više od 10 takvih baza uništeno je tokom prošle sedmice", rekla je odbvši dati više pojedinosti.

Ukrajinska vojska takođe je u ponedjeljak na Telegramu objavila da je pogodila više ciljeva u regiji, uključujući tvornicu u Berislavu i rusku vojnu stanicu kod Sjevernokrimskog kanala.

Kijevski zvaničnici tvrde da su upotrijebili raketne sisteme Himars koje je su im isporučile SAD, kako bi uništili tri mosta preko rijeke Dnjepar. Ti bi napadi, kako se navodi, odsjekli ruske snage koje su okupirale Herson od oružja i vojnih pojačanja.

XS
SM
MD
LG