Dostupni linkovi

Stambene zgrade u Odesi pogođene raketama


Napadi u Odesi 3. aprila 2022.
Napadi u Odesi 3. aprila 2022.

Ruske snage su izvele raketne napade na grad Odesu, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici 23. aprila.

Prema njihovim riječima, dvije rakete su pogodile vojnu zgradu u gradu, kao i dvije stambene zgrade pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, a 18 je ranjeno, iako izvještaji ne mogu odmah biti potvrđeni.

Anton Geraščenko, savjetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je na svom Telegram nalogu da je pogođena višespratna zgrada i da gori.

Ured ukrajinskog predsjednika saopštio je da je među ubijenima i tromjesečno dijete.

Granatiranje Odese dolazi nakon što je visoki ruski zvaničnik rekao da Moskva planira da preuzme punu kontrolu nad regijom Donbas i južnom Ukrajinom.

Vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, Rustam Minnekayev, citiraju državni mediji 22. aprila rekao je da je puna kontrola južne Ukrajine strateški cilj da se omogući pristup moldavskom proruskom pridnjestrovskom regionu.

"Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan put do Pridnjestrovlja", rekao je on, dodajući da bi to omogućilo vojsci da "utiče na značajne dijelove ukrajinske ekonomije".

Da bi Moskva imala pristup Pridnjestrovlju, ruska vojska mora preuzeti kontrolu nad gradovima Odesom i Mikolajvom.

Komentari Minnekayeva su najdetaljniji opis ruskih namjera u drugoj fazi okupacije Ukrajine, a Kijev ih je naveo kao znak da je Kremlj lagao u početnim izjavama kada je rekao da Moskva nema teritorijalne ambicije.

Kijev je također spomenuo da bi se pridnjestrovski region mogao koristiti za organiziranje ruskih operacija protiv Ukrajine i Moldavije, koja dijeli granicu sa državom članicom NATO-a Rumunijom.

XS
SM
MD
LG