Dostupni linkovi

Ukrajina očekuje mesto u Savetu bezbednosti


Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija.
Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija.

Ukrajinske vlasti očekuju da će dobiti nestalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija što bi im omogućilo da se suprotstave Rusiji koja je više puta koristila moć veta u tom telu natežući se sa Ukrajinom i zemljama zapada.

Izboru Ukrajine za popunu istočnoevropskog mesta niko nije suprotstavljen. Ta država pak najavljuje da će biti posvećena očuvanju globalnog mira boreći se protiv hegemonije svog moćnog suseda Rusije, koja je stalni član Saveta bezbednosti UN, petnaestočlanog tela čija je osnovna dužnost donošenje odluka.

Pavlo Klimkin, ukrajinski šef diplomatije koji povodom kampanje za izbor njegove zemlje trenutno boravi u Njujorku, poručio je da Ukrajina planira da proširi svoju globalnu agendu – ali njen ton u odnosima sa Rusijom neće biti pomirljiv.

"Po prvi put imamo nezamislivu situaciju ... Da je stalni član Saveta bezbednosti UN agresor u Ukrajini, koji vodi hibridni rat protiv naše zemlje”, rekao je Klimkin.

Naveo je i da Ukrajina predviđa postupno ograničavanje i na kraju potpuno ukidanje prava na ulaganje veta u Savetu bezbednosti koje nema samo Rusija, već i Britanija, Kina, Francuska, i SAD.

Predlog je podržala Francuska, dok su protivljenje izrazile SAD i preostale države.

Rusija je, podsetimo, uložila veto na dve rezolucije o Ukrajini: prva je Krim potvrđivala sastavnim delom Ukrajine, dok je cilj druge bio uspostavljanje međunarodnog suda za gonjenje odgovornih za obaranje malezijskog aviona MH17 nad istočnom Ukrajinom.

Inače, pet država je najavilo kandidature za nestalnog člana Saveta bezbednosti: Egipat i Senegal kao predstavnici afričke grupe država, Japan – azijsko-pacifičke, Urugvaj, kao zastupnik latinske Amerike i Ukrajina. Novim članovima dvogodišnji mandat otpočinje 1. januara sledeće godine.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG