Dostupni linkovi

Kijev upozorava da se bezbednost u nuklearki Zaporožje pogoršava


Bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom Rusije, sve je gora iz dana u dan, izjavio je 8. marta ukrajinski ministar energetike, uz obećanje da će nastaviti da vrši pritisak na Rusiju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da se povuče iz nuklearke.

Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koju čini 35 zemalja, usvojio je 7. marta rezoluciju u kojoj osuđuje rusku okupaciju najveće nuklearne elektrane u Evropi i izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedostatka osoblja i održavanja dve godine nakon njenog zauzimanja.

Svih šest reaktora u nuklearki je isključeno, ali joj je i dalje potrebna stalna energija da bi gorivo u reaktorima bilo hladno i sprečilo potencijalno katastrofalno topljenje.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje u blizini nuklearke.

IAEA je Rusiju pozvala na hitno povlačenje svog neovlašćenog vojnog i drugog osoblja iz nuklearne elektrane i da se postrojenje odmah vrati pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

"Opšta situacija se kreće ka nuklearnoj nesreći i veoma je važno da se odmah zaustavi rusko prisustvo", rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko na konferenciji za novinare.

"Broj problema se samo povećava iz dana u dan", dodao je, ističući da će Ukrajina nastaviti da vrši pritisak da se usvoji još rezolucija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja ima mali tim na lokaciji elektrane, navodi da situacija u Zaporožju ostaje nesigurna.

Šef agenije je ranije ove sedmice razgovarao o situaciji u nuklearki sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, opisujuć i razgovor kao "profesionalan i iskren".

Nuklearna elektrana u Zaporožju na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od marta 2022. godine.

IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost u vezi sa postrojenjem u Zaporožju zbog straha od potencijalne nuklearne katastrofe. Fabrika je više puta bila u unakrsnoj vatri od 24. februara 2022. kada je Rusija otpočela invaziju i poslala trupe u Ukrajinu i zauzela objekat ubrzo nakon toga.

XS
SM
MD
LG