Dostupni linkovi

Iz međunarodne atomske agencije bili u Černobilu, kažu nema opasnosti


Šef IAEA Rafael Grossi dva dana prije Černobilja posjetio je Kijev i razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Grossi na konferenciji za novinare u Kijevu 26. aprila 2022.)
Šef IAEA Rafael Grossi dva dana prije Černobilja posjetio je Kijev i razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Grossi na konferenciji za novinare u Kijevu 26. aprila 2022.)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da je u Černobilu nivo radijacije malo povećan, ali da to ne predstavlja veliku opasnost za životnu sredinu i ljude.

To je izjavio generalni direktor ove agencije, kojoj je u četvrtak (28. aprila) prvi put od ruskog zauzimanja područja Černobila u Ukrajni omogućena posjeta.

Na konferenciji za novinare generalni direktor Rafael Grossi rekao je da je njegov tim pratio nivoe radijacije na lokaciji nakon što su ruske snage iskopale dio područja.

Ruske snage zauzele su černobilsku zonu na početku invazije na Ukrajinu.

Prethodno je u četvrtak IAEA Grossi rekao da situacija u drugoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani, Zaporižje, koju su okupirale ruske snage, "nije održiva" da bi se mogla bi se pokazati opasnom.

Ruske snage su, podsjetimo, okupirale cijelo to područje, uključujući i samu nuklearku, koja je najveća u Evropi.

Grossi je upozorio da je IAEA u više navrata pokušala dobiti pristup nuklearki, ali bez uspjeha. Dodao je kako nuklearka "zahtijeva popravke" koji se "i dalje ne realiziraju".

"Situacija je takva kakvom sam je opisao. Ovo nije održivo. Ovo je crveno svjetlo koje treperi", rekao je Grossi.

Šef IAEA-e rekao je da je ranije ove sedmice o situaciji u Zaporižju razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskym. On mu je rekao da Ukrajina ne želi da inspektori IAEA posjete nuklearku dok je ona pod kontrolom "treće strane".

Grossi je dodao kako nastavlja pritiskati ruske vlasti kako bi omogućile inspektorima da posjete nuklearku u Zaporižju kazavši kako "uskoro" očekuje sastanak s ruskim zvaničnicima, prenose agencije.

XS
SM
MD
LG