Dostupni linkovi

Borba za pravo novinara da štite svoje izvore


Natalija Sedletska
Natalija Sedletska

Europski sud za ljudska prava pozvao je ukrajinske vlasti da odustanu od zahtjeva za pristupom bilo kakvim podacima s mobilnog telefona istraživačke novinarke Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Europa (RSE) Natalije Sedletske.

Tužiteljstvo u sklopu navodne istrage o jednom slučaju zahtjeva od novinarke da preda mobilni telefon u kojem su njeni novinarski kontakti i sve SMS poruke.

Sedletska odbija otkriti novinarke kontakte i ne želi predati telefon zbog čega se žalila i Europskom sudu za ljudska prava.

Europski sud dao je Nataliji Sedletskoj rok od mjesec dana da proširi svoju žalbu koju to sudsko tijelo smatra "prioritetom".

Cijeli slučaj počeo je 27. augusta, kada je sud u Kijevu odobrio zahtjev glavnog tužitelja da se tužiteljstvu dopusti pristup svim podacima s mobilnog telefona istraživačke novinarke, svim pozivima na njen broj, kao i pozivima s tog broja, te svim SMS porukama i to u razdoblju od 1. jula 2016. do 30. novembra 2017.

Razlog ovakve odluke kijevskog suda je bio kriminalistička istraga o navodnom otkrivanju državnih tajnih novinarima tijekom 2017. a u središtu koje je navodno Artem Sjutnjuk, direktor Nacionalnog antikorupcijskoj ureda.

Glasnogovornica RSE Joanna Levison još je početkom mjeseca izjavila da je ovakva odluka suda "u suprotnosti sa stavom Ukrajine da promovira i štiti slobodu medija". RSE je uputio oštro saopćenje ukrajinskim vlastima zbog miješanja u profesionalni rad novinara.

Sedletska se priključila RSE 2013. godine. Urednica je i voditeljica tjedne, više puta nagrađivane, televizijske emisije Šeme u kojoj se bavi istraživanjem korupcije u ukrajinskom društvu. Emisija se emitira i na prvom programu ukrajinske države televizije. U emisiji su tijekom 18 mjeseci na koje se poziva sudska odluka objavljene istrage o više korupcijskih slučajeva u koja su umiješani neki od visoko pozicioniranih ukrajinskih dužnosnika, uključujući i glavnog državnog tužitelja Jurija Lucenka.

Zbog ovo odluke kijevskog suda zabrinutost su izrazile Sjedinjene Države, Europska unija i međunarodna novinarska udruženja.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku saopćio je kako odluka suda u Kijevu "šteti načelu slobode medija na što se poziva Ukrajina".

Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice vanjske politike EU Federice Mogherini, izjavila je kako je sudska odluka "postavila vrlo ozbiljna pitanja" o odnosu prema medijima i proklamirane borbe protiv korupcije.

Američka ambasada u Kijevu na svom Twitteru objavila je da bi takva sudska odluka "mogla otežati slobodu medija, ali i antikorupcijske napore u Ukrajini".

Sedletska je u svom istraživačkom radu, od kada se pridružila Ukrajinskom servisu RSE, razotkrila niz afera.

Jedna od njih je bila otkriće više milijuna vrijedne vile aktualnog predsjednika Petra Porošenka u španjolskoj Malagi koju nije prijavio u imovinskoj kartici, na što je obavezan svaki državni dužnosnik.

Tada je upozorila da najviše državne funkcionere ne brinu rezultati istraga, istaknula je da novinar može dokazati kako ministar zloupotrebljava svoju moć kako bi mu se uža i šira obitelj obogatila, "ali da drugi mediji u Ukrajini koje vlast kontrolira takve teme jednostavno prešućuju, a osoba će zadržati funkciju".

Upravo zbog toga ona ponavlja da je rad istraživačkog novinara sve važniji u današnjoj Ukrajini.

Jedna od vila u posjedu predsjednika Porošenka
Jedna od vila u posjedu predsjednika Porošenka

Sedletska je u 2015. godini sudjelovala u realizaciji dokumentarnog filma Iz Rusije s novcem britanskog Kanala 4, u kojem se istraživalo kako je oprani novac iz Rusije potaknuo londonski imovinski procvat.

Ona i ruski borac za borbu protiv korupcije Roman Borisovič snimali su dokumentarac predstavljajući se kao korumpirani ruski ministar nazvan "Boris" i njegova ljubavnica "Nastja".

Također, bila je dio istraživačkog tima novinara koji je razotkrio dokumente koji su, nakon što je Viktor Janukovič bio zbačen s vlasti, nestali iz njegove rezidencije, ali su pronađeni u jednom jezeru, obnovljeni i iz njih je bilo moguće vidjeti bogatstvo tadašnjeg ukrajinskog predsjednika i načine na koji je stekao to bogatstvo. Riječ je o takozvanom Yanukovič Leaks, za koji je tim novinara također nagrađen međunarodnim priznanjima.

Natalija Sedletska je za svoj istraživački novinarski rad dobila niz nagrada. Godine 2016. bila je dobitnica nagrade Oleksandr Krjivenko, što je najprestižnija nagrada u ukrajinskom novinarstvu. Bila je i na listi mladih ukrajinskih lidera "Najboljih 30 mlađih od 30 godina".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG