Dostupni linkovi

Ruski novinar Babčenko ipak živ


Arkadij Babčenko na televizijskom obraćanju ukrajinske službe bezbjednosti, 30. maja 2018.
Arkadij Babčenko na televizijskom obraćanju ukrajinske službe bezbjednosti, 30. maja 2018.

Ruski novinar i kritičar Kremlja Arkadij Babčenko je živ, izjavio je šef ukrajinske službe bezbjednosti Vasilij Gricak, dan nakon što su ukrajinske vlasti objavile da je ubijen u svom stanu i za to optužile Rusiju.

Gricak je izjavio da je služba bezbednosti dobila informaciju o ruskom planu za ubistvo Babčenka i da su uspjeli da to spriječe.

Gricak je rekao da su ubistvo naredile ruske specijalne službe i da je jedan ukrajinski građanin unajmljen za 40 hiljada dolara da to izvrši. On je dodao da je u vezi sa tim uhapšen jedan državljanin Ukrajine.

Babčenko se u obraćanju javnosti izvinio svima zbog svega kroz šta su prošli.

Babčenko: Zločin je dokazan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Rekao je da je njegova smrt iscenirana u koordinaciji sa ukrajinskom policijom kao dio istrage zbog prijetnji po njegov život. Cijela operacija trajala je dva mjeseca.

Ukrajinske službe tvrde da je to urađeno da bi se otkrili ruski agenti koji stoje iza plana.

Obraćajući se novinarima, Arkadij Babčenko se izvinio porukom: "Bio sam prisiljen da sahranjujem moje prijatelje i kolege mnogo puta i znam taj užasan osjećaj".

Za plan nije rekao ni najužoj porodici.

"Specijalno izvinjenje mojoj ženi, Olečki, ali nije bilo druge opcije" , rekao je Babčenko vidljivo šokiranim novinarima u prostoriji.

Još uvijek nije najjasnije kako je sceniranje njegove smrti vodilo do hapšenja osumnjičenog.

Stručnjaci za Rusiju u prvoj reakciji kritikuju potez ukrajinskih službi bezbjednosti i vlasti uz ocjenu da ide na ruku Kremlju.

Mark Galeotti britanski analitičar iz Evropskog savjeta za vanjske poslove je na Twitteru napisao:

"Dakle Babčenko je zapravo živ. To je dobro ali ovo je šamar za trikove Ukrajine: 1. sljedeći put kada bude neko ubistvo Rusija će biti u mogućnosti da igra na kartu "znate li da je to zaista tako?" 2. rečeno nam je da je ubica uhvaćen. Pričekajte na jednu učvršćenu odbranu?

Mark Ubran britanski novinar i istoričar je takođe napisao u tweetu:

"Taktički puč ukrajinske tajne službe - ali u informativnom ratu strateška greška koja truje izvore istine".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su sretni što je Babčenko živ. Portparolka Marija Zaharova je rekla kako je iscenirano ubistvo urađeno u propagandističke svrhe.

Prethodno je ukrajinski premijer Volodimir Hrojsman optužio Moskvu za ubistvo Babčenka, koji je zbog "političkog uznemiravanja" pobjegao iz Rusije, što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro odbacio.

Policija je bila izjavila da je na Babčenka pucano s leđa na pragu njegovog stana u Kijevu, dok se vraćao iz kupovine.

Vijest o smrti 41- godišnjeg Babčenka bile je šokirala kolege i prijetila da dovede do pojačanja napetosti između Moskve i Kijeva, čiji su odnosi već narušeni zbog ruske aneksije Krima i podrške separatističkim militantima u ratu u istočnoj Ukrajini.

Kijevski šef policije Andri Krišćenko izjavio je u utorak naveče da policija pretpostavlja da je Babčenko bio meta zbog svog posla.

"Prva i najočiglednija verzija je da su do ubistva dovele njegove profesionalne aktivnosti," rekao je on.

U svom postu na Facebooku koji je objavio samo nekoliko sati nakon vijesti o Babčenkovoj smrti, premijer Hrojsman je bio napisao:

"Uvjeren sam da ruska totalitarna mašina ne može da mu oprosti njegovu iskrenost i principijelnost".

Lavrov je na konferenciji za novinare ranije u srijedu u Moskvi optužbe protiv Rusije nazvao dijelom anti-ruske kampanje:

"Ukrajinski premijer već govori da su to uradile ruske tajne službe. Istraga još nije počela ... Ovaj način vođenja spoljne politike je veoma tužan."

Rusija zahtjeva hitnu istragu

Ruski istražni komitet distancirao je bio Kremlj od ubistva - rekavši da je pokrenuo sopstvenu krivičnu istragu o Babčenkovoj smrti.

"Ruski istražni odbor neće ignorisati brutalne zločine nad ruskim građanima," rekla je njegova portparolka Svetlana Petrenko.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo saopštenje u kome stoji da "zahtijevaju od ukrajinskih vlasti da učine sve što je u njihovoj moći u sprovođenju hitne istrage," dodajući da se Moskva nada da će "nadležne međunarodne agencije i nevladine organizacije pokrenuti istragu koja je pod njihovom kontrolom".

Ruski novinar Arkadij Babčenko tokom intervjua za Current Time u Pragu u februaru 2017. godine

Glasnogovornica kijevske policije Oksana Bleščik rekla je da je policija 29. maja primila hitan poziv od doktora koga je nazvala Babčenkova žena i rekla da je "kod kuće našla muža u lokvi krvi".

Poslanik u ukrajinskom Parlamentu Anton Herasčenko, koji je ujedno i pomoćnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da se Babčenko upravo vraćao kući iz obližnje prodavnice i da je otvorio vrata stana kada ga je napadač koji je čekao na stepeništu pogodio sa više hitaca u leđa.

"Arkadijevo srce zaustavilo se u kolima hitne pomoći na putu do bolnice u Kijevu,“ napisao je Herasčenko u postu na Facebooku.

U međuvremenu, na osnovu indicija da je bar jedan svjedok vidio napadača, policija u Kijevu je kasno sinoć objavila skicu glavnog osumnjičenog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG