Dostupni linkovi

Ostavka šefa nemačke mornarice posle spornih izjava o Ukrajini


Šef nemačke mornarice Kaj-Ahim Šenbah
Šef nemačke mornarice Kaj-Ahim Šenbah

Šef nemačke mornarice, viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah (Kay-Achim Schönbach) podneo je ostavku posle spornih izjava o krizi u Ukrajini, objavio je u subotu uveče, 22. januara, portparol Ministarstva odbrane.

Viceadmiral koji je, između ostalog, ocenio kao glupost ideju da Rusija hoće da zauzme Ukrajinu, napušta funkciju, a odluka stupa na snagu odmah, rekao je portparol za agenciju Frans pres (AFP).

Njegova izjava izazvala je diplomatsku oluju u vreme kada Nemačka i njeni zapadni saveznici nedeljama upozoravaju na opasnost od ruske invazije u Ukrajini.

On je govorio na sastanku jednog instituta koji je održan u petak u Nju Delhiju i čiji sadržaj je kružio na društvenim mrežama.

"Lako je dati mu poštovanje koje traži i koje verovatno zaslužuje", rekao je vice admiral govoreći o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

On je, između ostalog, ocenio da Krimsko poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014.godine "otišlo" i da se neće vratiti pod upravu Ukrajine, što je izazvalo bes Kijeva. To je izjava koja je takođe potpuno suprotna od stava njegove zemlje koja traži vraćanje Krima Ukrajini.

Viceadmiral je izrazio žaljenje navodeći da su mu izjave bile "nepromišljene" i da su bile greška, prenosi AFP.

"Zatražio sam od ministarke odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) da me oslobodi dužnosti i da ta odluka odmah stupi na snagu. Lambreht je prihvatila moj zahtjev", rekao je Šonbah.

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži Tviter Šonbah je istakao da njegovi komentari izneti tokom diskusije u Indiji predstavljaju lično mišljenje i da nisu zvaničan stav Ministarstva odbrane.

Međutim, one su izazvale mini diplomatsku krizu sa Ukrajinom koja je popodne pozvala nemačkog ambasadora na razgovor pošto su izjave viđene kao potpuno neprihvatljive.

U saopštenju objavljenom u subotu uveče, ovaj 56-godišnji visoki vojni zvaničnik koji je do sada imao besprekornu karijeru prema nemačkim medijima, rekao je da je podneo ostavku ministarki odbrane Kristin Labreht da bi izbegao dodatne štete nemačkoj mornarici i iznad svega državi Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG