Dostupni linkovi

Belgija šalje Ukrajini F-16, SAD daju novi paket pomoći


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sedištu NATO, Brisel, 11. oktobar 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sedištu NATO, Brisel, 11. oktobar 2023.

Belgija je u sredu najavila da će poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu od 2025. godine, dok su SAD najavile novi paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 200 miliona dolara.

Premijer Belgije Alekdsander de Kro (Alexander De Croo) rekao je posle sastanka s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Briselu gde se održava sastanak NATO-a, da će njegova zemlja takođe obezbediti održavanje borbenih aviona američke proizvodnje.

"Belgija će od 2025. godine biti u poziciji da isporučuje Ukrajini F-16", rekao je De Kru na konferenciji za novinare, dodajući da će Belgija obezbediti i obuku ukrajinskom osoblju kako bi ono bilo u stanju da održava te avione.

De Kro je takođe rekao da će porez od prihoda na zamrznutu rusku imovinu od 1,7 milijardi evra, nastaviti da ide u Ukrajinu sledeće godine, između ostalog za vojnu opremu, humanitarnu podršku i rekonstrukciju.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (LLoyd Austin) najavio je novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara, čime je ukupna podrška Vašingtona Kijevu povećana na 43,9 milijardi dolara.

Taj paket uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku i raketnu municiju, protivtenkovsko oružje i opremu protiv ruskih dronova, rekao Ostin je u sedištu NATO-a u Briselu

"SAD će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Ostin, nakon što je eskalacija između Hamasa i Izraela, uz unutrašnju političku neizvesnost u Vašingtonu, izazvala zabrinutost zbog buduće američke vojne pomoći Kijevu.

Ostin je govorio na početku sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koja uz vođstvo SAD okuplja oko 50 zemalja iz celog sveta koje podržavaju Kijev u borbi protiv Rusije.

Skupu je prisustvovao i Zelenski koji je prethodno od saveznika iz NATO-a tražio više oružja i protivvazdušne odbrane kako bi njegova zemlja prebrodila još jednu ratnu zimu dok se priprema za salvu ruskih napada na elektrane i drugu infrastrukturu.

Izvori: Reuters, DPA

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG