Dostupni linkovi

Kijev tvrdi da su ubijeni komandant ruske flote i 33 oficira u napadu na Sevastopolj


Satelitiski snimak pokazuje dim iz štaba ruske crnomorske flote, Sevastopolj, 22. septembar 2023.
Satelitiski snimak pokazuje dim iz štaba ruske crnomorske flote, Sevastopolj, 22. septembar 2023.

Ukrajinska vojska tvrdila da je najmanje 34 oficira ruske Crnomorske flote, uključujući njenog komandanta, ubijeno u raketnom napadu na štab flote u Sevastopolju prošle nedelje.

Navodi ukrajinske vojske se ne mogu potvrditi, navodi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rusija je objavila da je znatno manje ljudi poginulo u napadu 22. septembra na luku Sevastopolj na Krimu koji je pod ruskom okupacijom.

Napad na štab mornarice bio je poslednji u nizu sve smelijih napada ukrajinskih snaga na ruske brodove i objekte u Crnom moru. Zapadni stručnjaci kažu da bo ti napadi mogli drastično da ograniče operacije ruske mornarice u regionu.

U saopštenju od 25. septembra, ukrajinske snage za specijalne operacije su navele "nove informacije o gubicima neprijatelja kao rezultat specijalne operacije“, tvrdeći da su 34 oficira, uključujući komandanta flote, poginula kada su krstareće rakete – za koje se veruje da su britanske ili francuske proizvodnje – pogodile zgradu štaba u Sevastopolju.

Najmanje 105 osoba je ranjeno, navodi se u saopštenju.

U ukrajinskom saopštenju nije navedeno ime mornaričkog komandanta. Trenutni je najviši oficir ruske Crnomorske flote admiral Viktor Sokolov.

Napad 22. septembra, koji je zabeležen na video snimcima i satelitskim fotografijama, usledio je posle raketnog udara devet dana ranije u kojem je pogođeno glavno postrojenje za remont u Sevastopolju.

Veruje se da su dva broda – desantni brod i podmornica – koja su bila na popravci na suvom doku ozbiljno oštećena, ako ne i uništena. Suvi dok je takođe možda oštećen, što bi ograničilo mogućnosti Rusije da održava i popravlja brodove svoje mornarice.

U tom napadu su poginule desetine pripadnika ruske mornarice, rekli su ukrajinski zvaničnici, što takođe nije potvrđeno.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je 25. septembra da su ukrajinske snage dobile prvu isporuku tenkova Abrams američke proizvodnje, moćnog oružja za koje se komandanti nadaju da će ojačati kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

SAD su saopštile da će u Ukrajinu biti poslat ukupno 31 Abrsams, kao i municija s osiromašenim uranijumom za te tenkove.

Rusija je pojačala vazdušne napade u Ukrajini, gađajući posebno infrastrukturu za izvoz žitarica u južnim regionima Odese i Mikolajeva. Ukrajina je nastavila da izvozi žitarice uprkos tome što se Rusija u julu povukla iz sporazuma, postignutog uz posredovanje Ujedinjenih nacija, koji je omogućio bezbedne isporuke.

U vazdušnom napadu na lučki objekat u Izmailu tokom noći povređene su dve osobe i oštećena infrastruktura, naveo je guverner oblasti na Telegramu 26. septembra. Ukrajinska vojska je izvestila da je oborila 26 od 38 iranskih dronova koje je lansirala Rusija.

Dan ranije, ruske rakete i bespilotne letelice pogodile su luku u Odesi gde je naneta "značajna šteta" na objektima za skladištenje žitarica.

Ukrajina je takođe pojačala vazdušne napade, ne samo na Sevastopolj, već i na aerodrom Belbek severno od grada. Takođe je gađala lokacije u samoj Rusiji. Guverner Belgorodske oblasti rekao je da je protivvazdušna odbrana oborila sedam ukrajinskih dronova u "masovnom napadu" 25. septembra. Nije bilo izveštaja o povređenima.

Uz izveštaje AFP-a i Reutersa.

XS
SM
MD
LG