Dostupni linkovi

Ukrajina kaže da su četiri civila ubijena na mjestu gdje je dijeljena pomoć


Stanovnici Mariupolja hodaju pored uništenog tržnog centra, 20. mart 2022.

Najmanje četiri osobe su ubijene, a četiri ranjene u napadu na mjesto za distribuciju humanitarne pomoći u gradu Vuhledaru u Donjecku u artiljerijskom napadu.

Moskovske snage bombardovale su gradove, željezničku infrastrukturu u istočnoj Ukrajini, rekli su lokalni dužnosnici.

Vlasti u istočnoj regiji Luganska pozvale su civile da se evakuiraju "dok je sigurno", upozoravajući da bi rusko bombardiranje moglo presjeći putove za bijeg.

Kasnije su iz Željeznica Ukrajine izvijestili da je bilo nekoliko žrtava nakon što su tri rakete pogodile neodređenu željezničku stanicu na istoku, ne dajući više detalja.

Pronađena spaljena tijela civila u Buči
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Ukrajina kaže da se ruske trupe koje su izvršile invaziju 24. februara pregrupiraju i pripremaju za novu ofanzivu na području Donbasa, koji uključuje Donjeck i Lugansk.

Guverner Donjecka Pavlo Kyrilenko podijelio je online fotografije iz grada Vuhledara, gdje je rekao da je ruska topnička vatra pogodila točku distribucije humanitarne pomoći.

Na fotografijama se vide dvije žene na tlu. Još jedna osoba zadobila je tešku ranu na nozi, a četvrta je prikazana s okrvavljenom nogom.

"Neprijatelj je cinično pucao na civile iz Vuhledara, koji su došli po humanitarnu pomoć. Kao rezultat granatiranja ima četvero mrtvih i četvero ranjenih”, napisao je Kyrylenko u objavi.

Rekao je da je još jedna osoba također ubijena u granatiranju u selu Očeretin u srijedu, dok su četiri civila ranjena u sličnom napadu na drugo selo.

Rusija poriče da gađaju civile.

Lokalni dužnosnici izvijestili su o borbama u mnogim dijelovima istočne Ukrajine, a bilo je i izvještaja o granatiranju i borbama na jugu, gdje je lučki grad Mariupolj okružen i pod opsadom ruskih snaga.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zauzimanje Mariupolja moglo bi omogućiti Rusiji da učvrsti kopneni prolaz između dvije separatističke, samoproglašene narodne republike u Donbasu i regiji Krim koju je Rusija zauzela i aneksirala 2014. godine.

Zamjenica premijera Irina Vereščuk rekla je da Ukrajina pokušava evakuirati zarobljene civile kroz jedanaest humanitarnih koridora širomUkrajine, ali da će ljudi koji pokušavaju pobjeći iz Mariupolja morati koristiti svoja vozila.

Gradonačelnik Mariupolja je prošle sedmice rekao da je do 170.000 civila bilo zarobljeno u ovom gradu bez struje i sve manje zaliha.

Guverner regije Lugansk, Serhiy Gaidai, rekao je da ruske snage sada kontroliraju 60 posto istočnog grada Rubizhne.

"Apelujem na sve stanovnike regije Lugansk - evakuirajte se dok je sigurno", napisao je on ranije.

"Dok postoje autobusi i vozovi, iskoristite ovu priliku."

Rusija kaže da je njinova "specijalna vojna operacija" usmjerena na demilitarizaciju i "denacizaciju" Ukrajine. Ukrajina i Zapad odbacuju stav Kremlja kao izgovor za ničim izazvanu invaziju.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG