Dostupni linkovi

Ukrajina zatražila od kreditora zamrzavanje otplate duga


Ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko, maj 2022.

Ukrajina je zatražila od međunarodnih kreditora, uključujući zapadne sile i najveće svjetske investicione firme, da zamrznu otplatu duga na dvije godine kako bi država mogla da usmjeri svoja sve manja finansijska sredstva na sukob sa Rusijom.

Suočeno sa padom BDP-a od 45 odsto ove godine nakon ruske invazije, ukrajinsko Ministarstvo finansija saopštilo je da se nada da će do 9. avgusta finalizirati odlaganje svog duga od oko 20 milijardi dolara.

Odlaganje, koje su brzo podržale i glavne zapadne vlade i veliki fondovi koji su pozajmili Kijevu, došlo bi na vrijeme da odloži otplatu duga od oko 1,2 milijarde dolara početkom septembra.

U prijedlogu Vlade se navodi da će "svi datumi plaćanja kamata za obveznice" biti odloženi prema planu.

Ukrajinski ministar finansija Serhij Marčenko rekao je ranije da je plan obustave duga dobio i "eksplicitne naznake podrške" nekih od najvećih svjetskih investicionih fondova, uključujući BlackRock, Fidelity, Amia Capital i Gemsstock.

Ukrajina u pokušaju da izbjegne ono što bi bilo klasifikovano kao teško neizvršenje obaveza planira da ponudi zajmodavcima dodatna plaćanja kamata kada se zamrzavanje završi.

Ukrajina je procijenila fiskalni manjak od pet milijardi dolara - ili 2,5 odsto predratnog BDP-a - mjesečno, za koji ekonomisti računaju da "gura" njen fiskalni deficit na 25 odsto BDP-a, u poređenju sa samo 3,5 odsto prije rata.

Istraživači sa Kijevske škole ekonomije procjenjuju da će za obnovu ukrajinske infrastrukture biti potrebno više od 100 milijardi dolara.

Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG