Dostupni linkovi

Ukrajinska IT kompanija ide iz Srbije zbog proruske pozicije vlasti


"Intellias" je jedna od najvećih ukrajinskih IT kompanija koja posluje na globalnom nivou .

Jedna od najvećih ukrajinskih IT kompanija "Intellias" koja posluje na globalnom nivou odlučila je da zbog proruske pozicije Vlade Srbije zatvori kancelariju u Srbiji i da ne otvori planirani razvojni centar u Novom Sadu.

Umesto toga, kako se navodi u saopštenju na njihovom sajtu 2. marta, doneli su odluku da Balkan IT hub otvore u Zagrebu u Hrvatskoj, "zbog njene dosledne proukrajinske pozicije, podrške Ukrajini na putu ka Evropskoj uniji i zatvaranja neba za ruske avione".

"Vidimo da hrvatsko političko rukovodstvo aktivno podržava Ukrajinu u ratu i pruža pomoć izbeglicama. Hrvatski dobrovoljci otišli su u Ukrajinu da pomognu našoj vojsci. S obzirom na sve ove faktore, doneli smo brzu odluku da preselimo kancelariju Intelliasa u Zagreb", rekao je izvršni direktor i suosnivač "Intelliasa" Vitalij Sedler, navodi se u saopštenju.

Hrvatska je, inače, kako stoji u saopštenju, dom jake IT zajednice i dobro razvijene infrastrukture i da u zemlji radi više od 60.000 IT stručnjaka.

"Intellias" je globalna IT kompanija koja ima razvojne centre u nekoliko ukrajinskih gradova, ali i u Poljskoj i Hrvatskoj, a posluje u 25 zemalja širom sveta. Za kompaniju radi 2.500 profesionalaca, među kojima su i IT stručnjaci iz Srbije.

Zvanični Beograd je odbio da se pridruži sankcijama koje su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje uvele Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara.

XS
SM
MD
LG